Το Ταμείο Αλληλεγγύης βοηθά τις χώρες της ΕΕ που έχουν υποστεί πλημμύρες, ξηρασίες ή πυρκαγιές. Οι πλημμύρες στη Βουλγαρία και τη Λιθουανία, οι πυρκαγιές στην Ελλάδα και οι καταιγίδες στην Πολωνία προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές και απώλεια ανθρώπινων ζωών. Η ΕΕ αποφάσισε να βοηθήσει τις πληγείσες χώρες και να διαθέσει σχεδόν 34 εκατομμύρια ευρώ από το ειδικό Ταμείο Αλληλεγγύης.

Η Τσεχία χρησιμοποίησε αυτή την βοήθεια τέσσερις φορές, λαμβάνοντας σχεδόν 161 εκατομμύρια ευρώ. Τα χρήματα αυτά δαπανώνται για την κάλυψη των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και την αποκατάσταση των ζημιών.

«Είναι ένα άκρως χρήσιμο εργαλείο που ανταποκρίνεται τέλεια στον σκοπό για τον οποίο προορίζεται», επισημαίνει το υπουργείο Οικονομικών της Τσεχίας.

Ωστόσο, για τις ζημιές που προκλήθηκαν από τη ξηρασία του τρέχοντος έτους, η Τσεχία δεν θα λάβει περαιτέρω ενίσχυση από το Ταμείο Αλληλεγγύης.

«Το Ταμείο Αλληλεγγύης δεν αποτελεί μόνο ένα μέσο για τη χρηματοδότηση της ΕΕ, αλλά αποδεικνύει τα ιδανικά και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε ο ευρωβουλευτής και εισηγητής της πρότασης για την παροχή βοήθειας προς την Πολωνία, τη Λιθουανία, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα, Janusz Lewandowski.

 
euractiv.gr
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitterSource link