Αν νομίζετε ότι η γαλλική σαμπάνια είναι το ποτό των πλουσίων, πλανάστε…
Η γαλλική σαμπάνια έχει πληγεί τόσο σκληρά από τον πόλεμο των τιμών, με αποτέλεσμα τα νούμερα των πωλήσεων να «πέφτουν» και τις τιμές να μειώνονται, την ίδια ώρα που η τιμή του αφρώδους οίνου αυξάνεται. Τουλάχιστον αυτό δείχνουν οι έρευνες.

Ο ανταγωνισμός με το prosecco είναι σκληρός και έχει κάνει τις εταιρείες σαμπάνιας να μειώσουν τις τιμές. Διάσημες ετικέτες, όπως Bollinger και Moet, κοστίζουν πλέον λιγότερο. Οι αφρώδεις οίνοι αγαπιούνται, πλέον, πολύ και η ζήτησή τους αυξάνεται.

Χαρακτηριστικό είναι πως η Finest Premier Cru πέρυσι πωλούνταν προς 19 λίρες, αλλά τώρα πωλείται για 15,20. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τη Blanc Noirs της Sainsbury η οποία είχε τιμή 22,25 λίρες πριν τέσσερα χρόνια, ενώ τώρα κοστίζει 19 λίρες. Ωστόσο, πτώση τιμών δεν αντιμετωπίζουν μόνο οι ετικέτες των σουπερμάρκετ. Η Moet & Chandon κόστιζε 32 λίρες πριν από δύο χρόνια, αλλά τώρα είναι στις 28, η Bollinger Special Cuvee έχει μειωθεί κατά 11 λίρες (από 42 σε 31), ενώ κατά 12 λίρες μειώθηκε η τιμή της Moet & Chandon Rose.

Το αντίθετο, δηλαδή αύξηση τιμών, παρατηρείται στους αφρώδεις οίνους. Το μπουκάλι Finest English Sparkling του αφρώδους οίνου της Tesco αυξήθηκε κατά μία λίρα, από 17,50 σε 18,50 λίρες, ενώ ο Nyetimber Classic Cuvee κατά τρεις λίρες, 35 λίρες από 32.

Ο ειδικός σε θέματα τροφίμων και ποτών Martin Isark, δημιουργός του app «Can I Eat It» δήλωσε: «Δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή για να αγοράσετε σαμπάνια. Πολλές γνωστές ετικέτες είναι φθηνότερες από ό, τι πριν από ένα χρόνο».

«Την ίδια ώρα, είναι η στιγμή των αφρωδών οίνων Αγγλίας, οι τιμές των οποίων αυξάνονται», τονίζει.

Οπως υποστηρίζει, η δημοφιλία των prosecco έχει αναγκάσει τους παραγωγούς σαμπάνιας να μειώσουν τις τιμές για να ενισχύσουν τις πωλήσεις.

Εκπρόσωπος της Wines of Great Britain αναφέρει: «Το αγγλικό αφρώδες κρασί γνωρίζει την απόλυτη επιτυχία τις τελευταίες δύο δεκαετίες, επειδή απλά αμφισβήτησε τα υπόλοιπα σε παγκόσμιο επίπεδο και κέρδισε».

«Αυτό που δεν έχουμε σε σύγκριση με άλλες περιοχές του είναι η ποσότητα, ενώ η παραγωγή μας αυξάνεται, οι τιμές μας αντικατοπτρίζουν την ποιότητα των κρασιών και τη φροντίδα που τους προσφέρεται για την παραγωγή τους», υπογραμμίζει.

 iefimerida.gr 

 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitterSource link