Μέχρι τέλος του έτους έρχεται νέο νομοσχέδιο για συνεταιρισμούς, ενιαία συνομοσπονδία, ομοσπονδίες σε επίπεδο περιφέρειας και ΠΕΝΑ οι τρεις πυλώνες του

Μέχρι τέλος του έτους θα κατατεθεί το νέο νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός, Σταύρος Αραχωβίτης, κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΟΣΟΕ. «Το ζήτημα της ενιαίας εκπροσώπησης του συνεταιρικού χώρου θα αντιμετωπιστεί με νομοθετική πρωτοβουλία που θα εκδηλωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου», δήλωσε ο υπουργός. Το νομοσχέδιο θεσμοθετεί τρεις νέους πυλώνες. Μια θα είναι η τριτοβάθμια συνεταιριστική οργάνωση (Συνομοσπονδία) που θα εκπροσωπεί τους αγροτικούς συνεταιρισμούς όλης της χώρας. Ο δεύτερος πυλώνας θα είναι οι Ομοσπονδίες Συνεταιρισμών σε επίπεδο περιφέρειας (όπως ήταν οι πρώην ΕΑΣ. Ο τρίτος πυλώνας θα είναι οι Ενώσεις Νέων Αγροτών (ΕΝΑ) που θεσμοθετούνται σε επίπεδο νομών και στη συνέχεια σε ένα πανελλαδικό όργανο (ΠΕΝΑ).

Μετά την ψήφιση του νόμου 4384/16, που αφορούσε τους συνεταιρισμούς, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥπΑΑΤ απόμειναν 152 «ενεργοί» συνεταιρισμοί να λειτουργούν στην χώρα μας, οι οποίοι έχουν 44.000 μέλη και πραγματοποιούν ετησίως τζίρο 1.026.000 ευρώ. Οι πρωτοβάθμιοι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί θα μπορούν με το νέο νομοσχέδιο να συστήσουν μια ΕΑΣ.

Αυτό που ζητάνε οι συνεταιριστές είναι να μπορούν να κάνουν παρέμβαση στην αγορά ώστε να έχουν εισοδήματα και να μην περιορίζονται σε αναλύσεις στρατηγικής, κάτι που βλέπει θετικά η νέα ηγεσία του ΥπΑΑΤ.

Όσον αφορά την θεσμοθέτηση των Ενώσεων Νέων Αγροτών (ΕΝΑ), θα έχουν ηλικιακό όριο και θα συσταθούν σε επίπεδο νομού (όπως ήταν και στο παρελθόν). Στη συνέχεια θα συσταθεί ένα πανελλαδικό όργανο (ΠΕΝΑ) στο οποίο θα συμμετέχουν οι εκπρόσωποι των ΕΝΑ και θα εκλεγεί μια πανελλαδική διοίκηση και θα εκπροσωπεί την χώρα μας στο εξωτερικό.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Θεόδωρος Βασιλόπουλος, πρόεδρος της Πανελλήνιας ΠΕΝΑ, «περιμένουμε το νέο νομοσχέδιο που δίνει μεγάλη βαρύτητα στη βάση των οργανώσεων. Το προσχέδιο κινείται προς την σωστή κατεύθυνση. Θέλουμε να δώσουμε μεγαλύτερη φωνή στους νέους αγρότες. Παράλληλα η νομοθεσία θα προβλέπει και την χρηματοδότηση των οργανώσεων. Να σημειώσουμε ότι με το νέο νομοσχέδιο θα μπορεί ένας αγρότης που θα είναι μέλος στην ΠΕΝΑ να συμμετέχει και στις συνεταιριστικές οργανώσεις. Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου θα στηθούν οι νέες περιφερειακές οργανώσεις και μετά ένα χρόνο θα έχουμε την σύσταση της νέας διοίκησης της ΠΕΝΑ».

Σταύρος Παϊσιάδης
info@agrotypos.gr

 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitterSource link