της Ιουλίας Χατζηγιαννίδου

Ο Σεπτέμβριος φτάνει στο τέλος του και ορισμένες καλλιεργητικές εργασίες τελειώνουν και γι’ αυτή την σεζόν υπάρχουν όμως και άλλες που τώρα ξεκινάνε. Και όταν αναφερόμαστε σε αγροτικές εργασίες δεν μπορούμε να μην σκεφτούμε και την χρήση των γεωργικών μηχανημάτων. Κατά πόσο όμως χρησιμοποιούμε σωστά τα μηχανήματα, χρειάζεται η εκπαίδευση για την χρήση αλλά και την συντήρηση τους;

Με την βοήθεια του Κυριάκου Κάκαρη, Τεχνολόγου Γεωπόνου θα δούμε ορισμένα σημεία τα οποία είναι χρήσιμα για την συντήρηση των μηχανημάτων ώστε να πετύχουμε την μακροζωία τους σε συνδυασμό με την αποδοτικότητα τους.

 • Ποια είναι η ιδιότητα σου Κυριάκο;

Είμαι απόφοιτος της σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας και του τμήματος Μηχανικής Βιοσυστημάτων (πρώην Γεωργικών Μηχανημάτων και Αρδεύσεων).

Την παρούσα στιγμή εργάζομαι στον Όμιλο Σαρακάκη και στο τμήμα  τεχνικής υποστήριξης των γεωργικών μηχανημάτων Massey Ferguson.

Πρωταρχικός στόχος μας είναι  η κάλυψη του μηχανήματος μετά την πώληση, ώστε να υπάρχει βέλτιστη τεχνική υποστήριξη,παροχή γνήσιων ανταλλακτικών αλλά και  συνεχής ανάπτυξη του εξουσιοδοτημένου δικτύου μας.

 • Ποιες είναι οι τεχνικές συμβουλές συντήρησης που  δίνεις στους αγρότες αλλά και στους πελάτες της εταιρίας όσον αφορά τους γεωργικούς ελκυστήρες σε συνδυασμό με τα παρελκόμενα πριν και μετά την καλλιεργητική περίοδο;

Νομίζω ότι η εκτενής αναφορά σε ώρες  και πίνακες συντηρήσεως μόνο θα κουράσει τους αναγνώστες. Άλλωστε διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο του μηχανήματος.

Δεν υπάρχουν κάποιες ΄΄μυστικές΄΄ τεχνικές ή πολύπλοκα συστήματα.

Όλες οι απαντήσεις όσον αφορά την συντήρηση βρίσκονται στο βιβλίο χειριστή το οποίο παραδίδεται με το  εκάστοτε μηχάνημα και το οποίο επιβάλλεται να διαβάσουν όλοι όσοι εμπλέκονται στην χρήση των γεωργικών μηχανημάτων πριν τη χρήση του.

 • Ποιο πιστεύεις ότι είναι το μυστικό της ‘’ μακροζωίας ‘’ των μηχανημάτων;

Αν μπορούσαμε να πούμε ότι υπάρχει μυστικό ή μυστικά μακροζωίας σίγουρα βρίσκονται στις εξής παρακάτω απλές ενέργειες:

 

 • Τακτικά service σύμφωνα με το εγχειρίδιο χρήστη.
 • Χρήση εγκεκριμένων ανταλλακτικών εξαρτημάτων.
 • Χρήση του μηχανήματος σύμφωνα με τις δυνατότητες του.

 

 • Θεωρείς ότι ο Έλληνας αγρότης – χειριστής έχει τη σωστή εκπαίδευση για την ορθή χρήση των γεωργικών μηχανημάτων ή θα πρέπει να εκπαιδεύεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα1

Θεωρώ ότι η νέα γενιά αγροτών έχει κάνει άλματα προς τα εμπρός, στην χρήση των μηχανημάτων.

Αυτό συμβαίνει διότι οι νέοι αγρότες μεγαλώνουν στην εποχή της πληροφορίας.

Φυσικά υπάρχουν πάντα περιθώρια βελτίωσης είναι ένας τομέας ΄΄ζωντανός΄΄ που συνεχώς εξελίσσεται.

Συνεπώς η εκπαίδευση θα πρέπει να είναι συνεχής και ανάλογη εξελίξεων στον τομέα της Γεωργίας.

 • Για ποιο λόγο θεωρείς ότι προκαλούνται σοβαρά προβλήματα στα γεωργικά μηχανήματα;

Τα προβλήματα μπορεί να οφείλονται σε παραπάνω από έναν λόγο.

Οι κυριότεροι όμως θα μπορούσαν να είναι οι εξής:

 

 • Ελλιπής συντήρηση των επιμέρους στοιχείων που αποτελούν το μηχάνημα.
 • Μη ορθή χρήση του μηχανήματος, κυρίως όσον αφορά τις δυνατότητες του και το σημείο όπου αυτές ξεπερνιούνται.
 • Αστοχία υλικού σε οποιοδήποτε τμήμα ενός μηχανήματος, η οποία μπορεί να οφείλεται είτε στην ποιότητα κατασκευής, είτε στο ότι έκλεισε τον κύκλο ζωής του.

 

 • Θεωρείς ότι θα ήταν καλό σε ετήσια βάση να διοργανώνονται σεμινάρια, είτε από τις εταιρίες είτε από φορείς σε συνεργασία με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα με θέμα την ορθή χρήση των γεωργικών μηχανημάτων;

Πιστεύω ότι θα ήταν πολύ χρήσιμη η διοργάνωση τέτοιων σεμιναρίων με θεματικές ενότητες προσαρμοσμένες στις ιδιαιτερότητες κάθε τόπου, με σκοπό την ενημέρωση των αγροτών για τις τελευταίες εξελίξεις στον κλάδο, αλλά και στην μεταξύ τους ανταλλαγή εμπειριών και απόψεων.

 • Ποια είναι η γνώμη σου για τους Έλληνες αγρότες σε σύγκριση με τους συναδέλφους τους  από τις χώρες του εξωτερικού, πιστεύεις ότι η ανταλλαγή των αγροτών σε εκπαιδευτικά σεμινάρια θα είναι χρήσιμη για την δουλειά τους και την ανάπτυξή τους;

Οι απαιτήσεις, οι δυσκολίες, οι ευκαιρίες είναι κοινές για όλους τους αγρότες, άρα δεν μπορεί να υπάρχουν τεράστιες διαφορές.

Στην πράξη αυτό που παρατηρείται είναι ότι στην Ευρώπη αλλά και στην Αμερική  οι νέες τεχνολογίες, οι οποίες αυξάνουν την αποδοτικότητα, έχουν εφαρμοσθεί σε μεγαλύτερο βαθμό εδώ και χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση αυτό δε σημαίνει ότι υστερούμε κατά πολύ.

Πιστεύω ότι με την κατάλληλη ρύθμιση της αγοράς  όσον αφορά τις διαθέσεις των προϊόντων, την συνεχή εκπαίδευση – ενημέρωση των αγροτών, ο κλάδος της Γεωργίας θα είναι έτοιμος να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις που αναδύονται. Η κάθε ανταλλαγή απόψεων είναι χρήσιμη για την ανάπτυξη των καινοτόμων ιδεών που θα μπορούσαν να τις εφαρμόσουν στις αγροτικές επιχειρήσεις τους.

The post Πόσο σημαντικό είναι το εγχειρίδιο στην εκπαίδευση των γεωργικών μηχανημάτων appeared first on Agrotes.eu.

Source link