Πηγή: Αγροτική Έκφραση

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ ΠΩΣ ΘΑ ΔΟΘΟΥΝ Ο ΥΦ. ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ «ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΓΗ» ΤΟΥ «ASTRATV».

  • Ενώ μέσα σε 10-15 ημέρες θα υπάρξει ΚΥΑ για σαρωτικούς ελέγχους στο γάλα
  • Για την οριοθέτηση των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς θα πρέπει άπαντες οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν στη διαβούλευση
  • Με το διάλογο και τη διαβούλευση για τη νέα ΚΑΠ να ξεκινά από τη Λάρισα

Ενισχύσεις De minimis σχεδιάζει να δώσει στους κτηνοτρόφους το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως αποκάλυψε ο υφ. Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βασίλης Κόκκαλης, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του δημοσιογράφου, παρουσιαστή της εκπομπής «Θεσσαλική Γη» του «Astra tv» κ. Χρήστου Αθανασιάδη.

Πιο αναλυτικά ο κ. Κόκκαλης ανέφερε πως «είναι γεγονός ότι η κτηνοτροφία αντιμετωπίζει ένα σοβαρό θέμα με την τιμή γάλακτος των παραγωγών. Μπορεί να επιλύσαμε πολλά προβλήματα στην κτηνοτροφία, όμως η τιμή παραγωγού παραμένει χαμηλή και ως εκ τούτου, είμαστε υποχρεωμένοι να σταθούμε δίπλα στους κτηνοτρόφους και να σταθούμε έμπρακτα.

Γι’ αυτό είναι πολύ πιθανό να υπάρξει μέσω De minimis, έκτακτη οικονομική στήριξη στους κτηνοτρόφους, ειδικά τώρα που έχει περισσότερο ανάγκη ο κτηνοτρόφος».

Μπορεί ο υφυπουργός Αγροτικής ανάπτυξης να μην θέλησε να δώσει συγκεκριμένα νούμερα αυτής της οικονομικής στήριξης, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της εκπομπής, στο σχεδιασμό είναι να δοθούν περίπου 30 εκατ. ευρώ.

Για το παραπάνω θέμα, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες της «Θεσσαλικής Γης» τόσο ο υπουργός κ. Σταύρος Αραχωβίτης, όσο και ο υφυπουργός κ. Βασίλης Κόκκαλης, έχουν πάρει το «πράσινο φως» από τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα και απομένει τώρα η διευθέτηση του θέματος  με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Χουλιαράκη.

ΚΥΑ για ελέγχους στο γάλα

Παράλληλα, ο κ. Κόκκαλης αναφέρθηκε και στο θέμα των ελέγχων στο γάλα, επισημαίνοντας ότι σε 10-15 ημέρες θα υπάρξει ΚΥΑ, στην οποία θα προβλέπονται έλεγχοι από την προέλευση του γάλακτος μέχρι τα συστατικά της φέτας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «οι έλεγχοι θα είναι μεθοδικοί, συντονισμένοι και προς όλες τις κατευθύνσεις, σε όλη την αλυσίδα», ενώ ένα τμήμα αυτής της απόφασης θα αφορά τις ποινές, οι οποίες θα αυστηροποιηθούν.

Επαναχάραξη περιοχών για την εξισωτική αποζημίωση

Αναφορικά με το θέμα της οριοθέτησης  περιοχών με φυσικούς περιορισμούς, εκτός των ορεινών, ο κ. Κόκκαλης ανέφερε πως αποτελεί υποχρέωση της χώρας μας, αφού η νέα οριοθέτηση σύμφωνα με τον Καν (ΕΕ) 1305/2013 θα έπρεπε να τεθεί σε ισχύ το αργότερο μέχρι την 1/1/2018 αλλά με τον Καν (ΕΕ) 2017/2393 (Omnibus) η προθεσμία εφαρμογής μετατέθηκε για την 1/1/2019. Ωστόσο, όλοι οι αγροτικοί φορείς, οι δήμοι και ο κάθε ενδιαφερόμενος, μπορούν και πρέπει να καταθέσουν τεκμηριωμένα τις απόψεις τους και να αντικρούσουν επιστημονικά το πόρισμα της επιτροπής του Πανεπιστημίου Αθηνών,  αφού βρισκόμαστε σε διαδικασία δημόσιας διαβούλευση.

Διάλογος για τη νέα ΚΑΠ

Τέλος, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επεσήμανε ότι  από τη Λάρισα θα ξεκινήσει πραγματική διαβούλευση για τη νέα ΚΑΠ μετά το 2020, τονίζοντας ότι στα χωριά θα γίνει η διαβούλευση, από κάτω προς τα πάνω και θα επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα αυτός ο διάλογος και η διαβούλευση.

The post Ενισχύσεις De minimis στους αιγοπροβατοτρόφους appeared first on Agrotes.eu.

Source link