Τα δεδομένα παρατήρησης της Γης που στέλνουν οι δορυφόροι Copernicus Sentinel-1 και Sentinel-2 και τα δεδομένα υψηλής ανάλυσης από άλλες αποστολές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την μείωση των επιπτώσεων που μπορεί να έχει η ξηρασία και άλλα φαινόμενα στην αγροτική οικονομία όπως η παραγωγή πατάτας στην Ευρώπη τονίζει ο Ευρωπαϊκός Διαστημικός Σταθμός (ESA). Η νέα υπηρεσία EOPLUG-IN της ESA έχει σκοπό να βοηθήσει τους χρήστες να εξοικονομήσουν χρήματα, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση φθηνότερων τιμών για τους ευρωπαίους καταναλωτές.

Η ξηρασία που σάρωσε φέτος την Ευρώπη έπληξε ιδιαίτερα τους πατατοπαραγωγούς. Η Ευρώπη είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός πατάτας στον κόσμο με 53 εκ. τόνους ετησίως και ο μεγαλύτερος καταναλωτής με σχεδόν 90 κιλά κατά κεφαλή ετησίως.

Η τιμής της πατάτας στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων κινείται ανοδικά και αυτό αναμένεται να αποτυπωθεί στις τιμές της πατάτας που καταναλώνουν τα νοικοκυριά στην Ευρώπη.

«Η νέα υπηρεσία EOPLUG-IN της ESA θα βοηθήσει στην αποθήκευση, την εμπορία και την παρακολούθηση ασθενειών. Αυτό θα βοηθήσει τους καλλιεργητές να διατηρήσουν καλύτερα και παλαιότερα τις πατάτες, να βοηθήσουν τις εμπορικές αποφάσεις και να βελτιώσουν την ανίχνευση ορισμένων ασθενειών για να μειώσουν τις απώλειες,» αναφέρει η NASA.

Η νέα υπηρεσία θα επιτρέψει την ενσωμάτωση δορυφορικών δεδομένων και άλλων επίγειων πληροφοριών με την χρήση τεχνητής νοημοσύνης στις υφιστάμενες ροές εργασίας της αγροτικής βιομηχανίας.

Μ’ αυτό τον τρόπο, ο κλάδος θα ενημερώνεται εγκαίρως για τις συνέπειες της συνεχιζόμενης ξηρασίας, των αστοχιών καλλιέργειας και των ασθενειών, βοηθώντας τους χρήστες να εξοικονομήσουν χρήματα, τονίζει.

ΠΗΓΗ: ESA 

 
ert.gr
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitterSource link