Περιοχή:  Avize, Côte des Blancs, Champagne, Γαλλία

Ποικιλία: Chardonnay

Ιδρύθηκε το 1894 και έχει γίνει ένα από τα ωραιότερα κτήματα της Côte des Blancs με σημερινό ιδιοκτήτη τον Pascal Agrapart, ο οποίος κάνει κρασιά εδώ, από το 1984. Τα 10ha αμπελώνα βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό στα μεγάλα χωριά Avize, Cramant , Oiry και Oger και ενώ δεν ενδιαφέρεται να χαρακτηριστεί η καλλιέργειά του οργανική ή βιοδυναμική, εργάζεται σύμφωνα με φυσικούς ρυθμούς και ευαισθησίες, χωρίς χημικά παρασιτοκτόνα ή ζιζανιοκτόνα. Ο Agrapart ζυμώνει πάντα τα κρασιά του με αυτόχθονες ζύμες, το οποίο αισθάνεται ότι είναι ζωτικής σημασίας για την έκφραση του terroir, και ένα μέρος των κρασιών παλαιώνει σε παλαιά βαρέλια δρυός των 600 λίτρων.

Τα non-vintage cuvées του είναι εξαιρετικά άριστης ποιότητας, ενώ οι τρεις Champagnes – Minéral, L’Avizoise και Vénus – προέρχονται από συγκεκριμένα terroirs στο Avize και το Cramant, από τα ίδια αγροτεμάχια κάθε χρόνο. Καθένα έχει τη δική του προσωπικότητα, προσφέροντας μια εξαιρετικά λεπτομερή και εκλεπτυσμένη έκφραση του τόπου όπου καλλιεργούνται.

Πρέπει μόνο να δούμε την γκάμα των κρασιών που παράγει για να καταλάβουμε πόσο ξεχωριστός και μοναδικός είναι αυτός ο καλλιεργητής. Οι Complantée, Vieux Millésime και Expérience (ένα μοναδικό κρασί στην Champagne), προσθέτουν περαιτέρω βάθος και ενδιαφέρον στο ιστορικό Terroir των Minéral, Avizoise και Vénus (η τελευταία είναι σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα cuvées της περιοχής).

Ο αμπελώνας στο Avize, έχει έκταση12 εκταρίων είναι κυρίως απλωμένος σε χωριά Grand Cru φυτεμένα με Chardonnay, απ όπου  συλλέχτηκε ο καρπός και πιέστηκε με μεγάλη προσοχή.

Η προσέγγιση του αμπελουργού είναι φυσική. Τα εδάφη διατηρούνται πάντα με το όργωμα και κάθε χρόνο προστίθεται κομπόστ από τοπικά υλικά. Η βιολογική ζωή του εδάφους εξασφαλίζει την υγεία και την παραγωγικότητα του αμπελώνα.

Το Agrapart διαθέτει ένα εκπληκτικό αριθμό 70 μικρών οικοπέδων στην Côte des Blancs, κυρίως στο Avize, αλλά και στο Cramant, Oiry και Oger. Όλα αυτά τα αγροτεμάχια καλλιεργούνται ήπια, πολλές φορές οργώνονται με την βοήθεια αλόγων, δεν χρησιμοποιούνται ποτέ χημικά εντομοκτόνα, λιπάσματα ή ζιζανιοκτόνα και ο καρπός μαζεύεται, φυσικά, με το χέρι.

Η παραγωγή είναι μικρή, με λιγότερα από 6000 κιβώτια που παράγονται/έτος και η ηλικία των αμπελώνων -από τους παλαιότερουςς στην Côte des Blancs, είναι ηλικίας 35 έως 60 ετών (με περίπου το 70% των αμπέλων σε ηλικία άνω των 40 ετών) Οι αποδόσεις. διατηρούνται πολύ χαμηλά.
Τα σταφύλια πιέζονται με μια παραδοσιακή κατακόρυφη πρέσα Coquard και η ζύμωση διεξάγεται με φυσικές ζύμες. Η μηλογαλακτική ζύμωση ολοκληρώνεται για όλα τα κρασιά και η ωρίμανση είναι κατά το πλείστον σε παλαιά βαρέλια των 600 λίτρων.
Το dosage το οποίο γίνεται με ένα παραδοσιακό liqueur d’expédition από ζάχαρη ζαχαροκάλαμου, ποικίλλει από κρασί σε κρασί, αν και είναι συνήθως περίπου 3/4 g / L. Το Cuvée Venus είναι μηδενικό.
Τα κρασιά συνήθως εμφιαλώνονται γύρω από την πανσέληνο του Μαΐου, χωρίς διήθηση και χωρίς ψυχρή σταθεροποίηση. Η σαμπάνια δεν είναι ούτε φιλτραρισμένη. Στα μπουκάλια γίνεται remuage με το χέρι. 

Η Mineral, είναι μια Extra Brut, vintage σαμπάνια από Grand Cru αμπελώνες Chardonnay μέσου όρου ηλικίας 40 ετών. Πάντα χρονολογημένη η Minéral προέρχεται από δύο επιλεγμένα αμπελοτόπια (Bionnes στο CRAMANT και Champbouton στο AVIZE) με το ίδιο γεωλογικό προφίλ. Ένα λεπτό στρώμα εδάφους που μόλις καλύπτει την κιμωλία.

Ακριβής, με ένα απαλό ορυκτό χαρακτήρα και μια αλμυρή αίσθηση η Minéral 2011 μας προσφέρει τη χαλαρή διάσταση του terroir. Η απομάκρυνση οινολασπών έγινε 2 μήνες πριν από την ημερομηνία κυκλοφορίας και το dosage περιορίζεται στα 3 γραμμάρια σακχάρων ανά λίτρο. Παρ όλο που το 2011 στην Καμπανία σημαδεύτηκε για πολλούς παραγωγούς με επιθετικές φυτικές και βοτανικές νότες στα κρασιά στην περίπτωση της Mineral δείχνει να απέφυγε με επιτυχία την διαφαινόμενη απειλή.  Πλούσια με εξαιρετικά κομψή φυσαλίδα, νότες φλούδας εσπεριδοειδών, λευκών φρούτων και μπριός. Στο στόμα είναι απόλυτα ισορροπημένη με μια κρεμώδη γενναιοδωρία που φτιάχνει ένα τέλειο δίδυμο με την κιτρώδη οξύτητα. Ελάχιστη υποψία οξείδωσης δεν μας απασχόλησε καθόλου από την απόλαυση της R.M. (Récoltant manipulant) αυτής σαμπάνιας.

Τιμή: 70-90€

Βαθμολογία: 92/100

ΠΗΓΗ