Περιοχή: D.O.C. Toscana, Ιταλία
Ποικιλία: Cabernet Sauvignon 85%, Cabernet Franc 15%

Ένα icon ιταλικό κρασί. Σε καθεστώς Ονομασίας Προέλευσης πλέον, το Sassicaia είναι μια μοναδική ερμηνεία της ποικιλίας Cabernet, ένα κρασί μεγάλης εμβέλειας, πολυπλοκότητας και μακροζωίας.

Η ιστορία της παραγωγής του Bordeaux-style αυτού κρασιού, ξεκινάει πολύ πίσω -γύρω στο 1948- όταν από ρίζες Cabernet Sauvignon που προερχόταν από το Chateau Lafite-Rothschild ξεκίνησε η παραγωγή κρασιού το οποίο προορίζονταν για οικιακή κατανάλωση. Η εμπορική διάθεση του Sassicaia άρχισε πολύ αργότερα, την δεκαετία του ’70, σε μικρές αρχικά ποσότητες.
Το χαλικώδες, 30-στρεμμάτων οικόπεδο φυτεμένο με Cabernet στο San Guido έδωσε στο κρασί το όνομά του: Sassicaia, «ο τόπος με τις πολλές πέτρες».

Ο χειμώνας του 2004 είχε επαρκή βροχόπτωση και ποτέ υπερβολικές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με μια ηλιόλουστη άνοιξη με μικρές καταιγίδες. Η άνθηση επισημάνθηκε από την υψηλή γονιμότητα των μπουμπουκιών (λόγω των υψηλών θερμοκρασιών του προηγούμενου έτους). Η πιθανή υψηλή απόδοση διατηρήθηκε στα επιθυμητά όρια ποιότητας με ισχυρή και επαναλαμβανόμενη αραίωση των σταφυλιών. Το καλοκαίρι χαρακτηρίστηκε από μια ήπια αρχή με μέτριες θερμοκρασίες και ένα ηλιόλουστο και πολύ ζεστό Αύγουστο. Αυτές οι ιδανικές συνθήκες επέτρεψαν μια ομοιογενή και τακτική φυσιολογική ανάπτυξη των ποικιλιών.

Το Super Tuscan αυτό κρασί, μετά την μηλογαλακτική ζύμωση ωρίμασε σε γαλλικά δρύινα βαρέλια (Allier και Tronçais ) 225 λίτρων, 30% καινούρια, για 18 έως 22 μήνες.

Πλούτος και κομψότητα χαρακτηρίζουν αυτό το επικό vintage στην Τοσκάνη. Εντυπωσιακά έντονα αρώματα ώριμου βατόμουρου, κερασιού, δαμάσκηνου, cassis, μεσογειακών βοτάνων και λουλουδιών, δημιουργούν ένα πανέμορφο αρωματικό παζλ με αρώματα μαύρης σοκολάτας, κέδρου και γλυκών μπαχαρικών. Ο πλούτος και η συμπύκνωση των ώριμων φρούτων στο στόμα υπογραμμίζονται από τις σταθερές, ώριμες τανίνες και την καλοβαλμένη οξύτητα. Εδώ προστίθενται νότες βανίλιας, cola και βιολέτας. Εξαιρετικής ποιότητας φρούτο μαζί με υπέροχα ανθικά στοιχεία, πρωταγωνιστούν μέχρι την απολαυστική, μακρά σε διάρκεια επίγευση. Αλκοόλ 13,5%. (προηγούμενο review Sassicaia 2004 Tenuta San Guido 8/1/2013)

Τιμή: 240€

Βαθμολογία: 95/100

ΠΗΓΗ