Εκτός εξισωτικής όλη η Δυτική Θσσαλία -σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι .Στο χάρτη που δόθηκε για διαβούλευση …

Από Σέρρες, Αλμυρό και Χαλκιδική ξεκίνησαν να καταγράφονται οι πρώτες αντιδράσεις σχετικά με τους νέους χάρτες μειονεκτικών περιοχών που αξιώνουν εξισωτική αποζημίωση από το 2019 και μετά, με το ζήτημα αυτό όσο περνάει ο καιρός να λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς αναμένεται να αλλάξει και το ύψος του πριμ που είναι σήμερα 9,5 ευρώ το στρέμμα.

Την ίδια ώρα στο χάρτη είναι αποκλεισμένες σχεδόν όλες οι περιοχές της Δυτικής Θεσσαλίας, με το σκεπτικό ότι αρδεύονται επαρκώς και ιδιαίτερα στο Ν. Καρδίτσας, δεν υπάρχει ούτε μία περιοχή, ενώ για τη Θεσσαλίας, οι μόνες περιοχές που περιλαμβάνονται είναι κάποιες στο Πήλιο και στην ορεινη Ελασσόνα (το Βλαχογιάννι είναι εκτός!). Έτσι κτηνοτρόφοι των Φαρσάλων του Τυρνάβου (Δαμάσι,),της Αργιθέας (!)

Έτσι η Κεντρική και Δυτική Θεσσαλία φαίνονται στο χάρτη ως τρύπα στη Γεωγραφία (λευκό χρώμα) και μάλιστα σε μία περίοδο που οι κτηνοτρόφοι έχουν έντονα προβλήματα ρευστότητας με τη ραγδαία μείωση των τιμών στο γάλα…

Ο χάρτης με τις μειονεκτικές περιοχές που δόθηκε για διαβούλευση και έχει εκτός το μεγαλύτερο μέρος της Θεσσαλίας!

Η διαβούλευση για τη σχετική απόφαση που ανήρτησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης λήγει την 1η Οκτωβρίου και είναι γεγονός ότι αρκετές περιοχές μένουν εκτός μειονεκτικών, με το υπουργείο ωστόσο να μην έχει δώσει σαφή λίστα με τις δημοτικές κοινότητες που αποκλείονται από το νέο ορισμό. Σημειώνεται εδώ, ότι εξετάστηκε για την οριοθέτηση σε ποιες περιοχές αρδεύται πάνω από το 50% της έκτασής τους, αλλά και εξαιρέθηκαν οι Νομοί που παρουσιάζουν τυπική απόδοση εκτροφών και καλλιεργειών μεγαλύτερη του 80% του μέσου όρου της χώρας.

Από τη μεριά της η βουλευτής Σερρών της ΝΔ, Φωτεινή Αραμπατζή κάνει λόγο για αποκλεισμούς εκατοντάδων περιοχών σε όλη την Ελλάδα, για αποκλεισμούς δεκάδων χωριών στο Νομό Σερρών με ειδικά μειονεκτήματα, οι αγροτοκτηνοτρόφοι των οποίων λάμβαναν μέχρι σήμερα την αναγκαία εξισωτική αποζημίωση και σύμφωνα με το νέο κατάλογο εξαιρούνται, χωρίς υπαιτιότητά τους από την καταβολή της. Σοβαρές επιφυλάξεις διατυπώνει με αφορμή τη συγκεκριμένη εξέλιξη και η περιφερειακή σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας Κατερίνα Ζωγράφου λέγοντας πως αδικούνται οι αγρότες και οi κτηνοτρόφοι των περισσοτέρων περιοχών της Χαλκιδικής, οι οποίες ήταν χαρακτηρισμένες ως περιοχές με φυσικούς περιορισμούς (μειονεκτικές).

Από την πλευρά του ο σύμβουλος του Δημάρχου Αλμυρού Βόλου, Άρης Καραγιώργος δήλωσε στα τοπικά μέσα πώς αν παραμείνει ως έχει ο χάρτης, αρκετοί αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής θα χάσουν μέρος των εξισωτικών αποζημιώσεων, ενώ θα προκύψουν και αλλαγές στα φορολογικά τους στοιχεία. «Συνιστούμε ψυχραιμία καθώς το θέμα βρίσκεται υπό διαβούλευση. Η δημοτική αρχή προσπαθεί να συγκεντρώσει στοιχεία που θα ανατρέψουν την πρώτη απόφαση. Εντός των επόμενων ημερών θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση για την ενημέρωση των άμεσα ενδιαφερόμενων».

Παράλληλα, ο υπεύθυνος ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Βουλευτής Σερρών, Μιχάλης Τζελέπης, αναφέρει με ανακοίνωσή του σχετικά με το σχέδιο οριοθέτησης των περιοχών πως «ο αρνητικός αντίκτυπος της παραπάνω απόφασης του ΥΠΑΑΤ, να εξαιρέσει από τις περιοχές με φυσικούς περιορισμούς και ειδικά μειονεκτήματα, χιλιάδες κατοίκους, θα είναι πολλαπλός, καθώς, αυτοί, από 1-1-2019 δεν θα χάσουν μόνο την εξισωτική αποζημίωση αλλά και όλα τα επιπλέον μόρια που ελάμβαναν έως τώρα σε διάφορα μέτρα των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης (Νέοι Αγρότες, Σχέδια Βελτίωσης κλπ), τόσο για την διετία 2019-2020 όσο και για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2021-2027. Η τακτική άσκησης πολιτικής, μέσω αδιαφανών διαδικασιών, στην οποία στηρίζεται, εδώ και καιρό, η παρούσα κυβέρνηση, προκειμένου να διαχειριστεί το μέλλον του, σημαντικότατου, τομέα της πρωτογενούς παραγωγής, έχει πλέον παγιωθεί και όλες τις καταστροφικές της συνέπειες για ακόμη μια φορά, θα κληθούν να τις πληρώσουν εκείνοι που δεν φταίνε: οι αγρότες».

 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitterSource link