Σοβαρές δυσλειτουργίες στην αγορά του οίνου, λόγω της αβεβαιότητας όσον αφορά την ισχύ ή όχι του ΕΦΚ οίνου, δημιουργεί η καθυστέρηση της δημοσίευσης της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Για το θέμα μίλησε στον ΑγροΤύπο, ο Παρασκευάς Κορδοπάτης, γενικός διευθυντής της ΚΕΟΣΟΕ, τονίζοντας ότι «πρέπει να δημοσιευθεί άμεσα η απόφαση, καθώς όλα είναι στον αέρα. Υπάρχουν κάποιες πληροφορίες που αναφέρουν ότι ίσως αυτό γίνει την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου, αλλά δεν είμαστε σίγουροι, Σε κάθε περίπτωση εμείς, επιμένουμε ότι το θέμα του ΕΦΚ οίνου, είναι, ζήτημα πολιτικής απόφασης. Πρέπει να τα καταλάβει η κυβέρνηση και να τον ακυρώσει, όπως έχει άλλωστε υποσχεθεί πολλάκις».

Σημειωτέον ότι σύμφωνα με σχετική ενημέρωση της ΚΕΟΣΟΕ βρισκόμαστε «εν αναμονή της καθαρογραφής της απόφασης του Σ.τ.Ε. για την ακύρωση της βασικής εφαρμοστικής απόφασης για την επιβολή του ΕΦΚ στο κρασί (ΔΕΦΚΦ Β 5026381/2015)».

Ως προς αυτό περιήλθαν στην ΚΕΟΣΟΕ πληροφορίες σχετικά με την απόφαση του Σ.τ.Ε., όσον αφορά το διατακτικό της απόφασης (Διά ταύτα).

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η απόφαση του Σ.τ.Ε. ακυρώνει κατά το αιτιολογικό σκεπτικό τα άρθρα 2§ 2, το άρθρο 4 και το άρθρο 8 της ανωτέρω απόφασης.

Τα άρθρα αφορούν την παρακολούθηση των προϊόντων εκτός καθεστώτος αναστολής των μικρών οινοπαραγωγών, τις μεταβατικές διατάξεις και την διαχείριση αποθεμάτων της 31.12.2015 που «εισήλθαν» στις φορολογικές αποθήκες από 1.1.2016.

«Αν ισχύει το διατακτικό δεν έχουμε κατάργησει του συνόλου της απόφασης».

Στο θέμα του ΕΦΚ οίνου αναφέρθηκαν την Τετάρτη κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Αραχωβίτης και ο υφυπουργός Βασίλης Κόκκαλης, καθότι νομικός.

Ο υπουργός σημείωσε ότι «καλύτερα να δούμε τι θα περιέχει η απόφαση και να μιλήσουμε τότε», ενώ ο υφυπουργός υποστήριξε, ότι «δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή η απόφαση και το σκεπτικό του ΣτΕ, που φαίνεται να καταργεί τρία συγκεκριμένα σημεία, αλλά όχι τον φόρο».

agrotypos.gr

 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitterSource link