Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου οφείλουν να τιμολογήσουν οι επιχειρήσεις
Το νέο της έκδοσης της απόφασης του ΣΤΕ σχετικά με τον ειδικό φόρο στο κρασί θα είναι σημαντικό, αν τελικά συνδέεται η απόφαση με κάποιο άρθρο σχετικό με τη βάση επιβολής του φόρου. Σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι δύσκολο να οδηγηθεί κανείς στο συμπέρασμα ότι η απόφαση αυτή σημαίνει αυτονόητα επαναφορά του φόρου σε μηδενικό συντελεστή. Για να είμαι λίγο πιο συγκεκριμένη, είναι ενδιαφέρον να εξετάσει κανείς την απόφαση μετά την καθαρογραφή της, ώστε να έχει εικόνα του σκεπτικού της απόφασης. Αν το διατακτικό της αφορά όντως τα άρθρα 2§ 2, 4 και 8 της απόφασης Αλεξιάδη (ΔΕΦΚΦ Β 5026381/2015), όπως έχει τροποποιηθεί το 2016, τότε τα ερωτήματα είναι πολλά.

Η αναφορά στα άρθρα αυτά με προβληματίζει σχετικά με την ακύρωση του συνόλου της απόφασης ή βασικών όρων που εμφανίζονται σε προηγούμενα άρθρα της ίδιας απόφασης. Εκ της εμπειρίας μου, θεωρώ ως λογικό το σώμα της απόφασης να περιέχει αλληλουχία σκέψεων, η οποία με βάση τη λογική να καταλήγει σε ένα αιτιολογημένο συμπέρασμα. Εδώ επαναλαμβάνω, επειδή δεν έχω διαβάσει την απόφαση, αν τα άρθρα είναι αυτά που έχουν δημοσιευτεί, δεν υπάρχει λόγος να συζητάμε για ακύρωση του συνόλου της απόφασης.

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω εκτεθέντα, η απόφαση αυτή έχει δημιουργήσει πολλά ερωτήματα. Η αναμονή της καθαρογραφής της απόφασης, ώστε να μπορούμε να έχουμε όλοι όσοι ασχολούμαστε πλήρη εικόνα, είναι προφανής για λόγους κοινής λογικής και ευσυνειδησίας. Από την άλλη, το γεγονός ότι το Συμβούλιο Επικρατείας καθυστερεί να καθαρογράψει την απόφαση δημιουργεί αναστάτωση στην αγορά. Το βασικότερο πρόβλημα που προκύπτει στην πρακτική είναι η τιμολόγηση κυρίως στην περίπτωση που αποδειχθεί ότι η απόφαση στερεί από τη διοίκηση τη βάση επιβολής του φόρου και αυτό δεν θεραπεύεται με άλλο νομικό μέσο. Στην περίπτωση αυτή, θα χρειαστεί χρόνος μελέτης και αυτός ο χρόνος δεν υπάρχει, αφού ήδη είμαστε στα μέσα Σεπτέμβρη.

Στην αγορά, οι χρόνοι τρέχουν γρήγορα. Είναι άμεση και επιτακτική ανάγκη εντός του μήνα να εξαγγείλει η κυβέρνηση την επαναφορά του ειδικού φόρου σε μηδενικό συντελεστή. Στην περίπτωση που δεν συμβεί κάτι τέτοιο, θα δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα, αφού ως τις αρχές του Οκτώβρη θα πρέπει να τιμολογήσουν οι επιχειρήσεις, που έχουν διακινήσει τα προϊόντα τους με δελτίο αποστολής. Φυσικά η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει σε τροποποίηση της ΥΑ, ακολουθώντας το σκεπτικό του ΣΤΕ. Όμως, τα θέματα που προκύπτουν με την αναστάτωση που έχει προκληθεί είναι πολλαπλά και δεν είμαι σίγουρη ότι μπορούν να αντιμετωπιστούν σε αυτό το χρονικό διάστημα. Όσοι αποφασίσουν θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους όλες τις παραμέτρους, καθώς και το γεγονός ότι περί τα τέλη Σεπτέμβρη καταβάλλεται ο ΕΦΚ.

Η δική μου πίστη είναι ότι η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να παρασυρθεί σε πολιτικά παιχνίδια εξαιτίας των διάφορων δημοσιευμάτων που επιχειρούν να προλάβουν το έργο της. Έχει ήδη δηλώσει την πρόθεσή της να εξαγγείλει άμεσα την επαναφορά του ειδικού φόρου σε μηδενικό συντελεστή και εδώ προκύπτει μια ευκαιρία να το κάνει. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να εξετάσει την κατάργηση κάθε σχετικής διάταξης, καθώς φαίνεται να έχει αποτελέσει αντικείμενο αυτής της διαδικασίας και το θέμα των φορολογικών αποθηκών.

της Ελένης Χρυσικοπούλου
Δικηγόρος
MSc Οικονομικό Δίκαιο

ypaithros.gr

 
 

 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitterSource link