Η υψηλή ποιότητα κερδίζει την αγοράΣε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η παραγωγή του αράπικου φιστικιού της Μεσσηνίας, γνωστό και ως αραχίδα (arachis hypogaea). Στο νομό καλλιεργούνται 5.000 στρέμματα σε συγκεκριμένη περιοχή, που είναι μεταξύ της Καλαμάτας και της Μεσσήνης.
Όπως μετέφερε ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας, Γιάννης Κυριακόπουλος, στον Γιώργο Αργυρίου και στην «Ύπαιθρο Χώρα», «είναι ο ίδιος θύλακας όπου καλλιεργείται και η εαρινή πατάτα. Τα στατιστικά στοιχεία που διαθέτει η υπηρεσία δείχνουν μία έκταση 5.000 στρεμμάτων περίπου».
Για τη φετινή χρονιά παραγωγής μίλησε και ο εξαγωγέας Γιώργος Γκούμας, που ασχολείται με το εμπόριο του αράπικου φιστικιού. «Αυτήν τη χρονιά περιμένουμε μία ακόμα καλή παραγωγή. Θα έχουμε τις ποσότητες που απαιτούνται, αλλά κυνηγάμε και τις τιμές που όλοι χρειαζόμαστε.
Το φιστίκι της Καλαμάτας έχει σημαντική υπεροχή έναντι των εισαγόμενων, που όμως έχουν χαμηλότερη τιμή από το δικό μας κατά 30% περίπου. Η τιμή που έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής κινείται στο ένα ευρώ περίπου και είναι μία τιμή που έχει άμεση εξάρτηση από την παραγόμενη ποσότητα. Ελπίζουμε ότι η παραγωγή να φτάσει τους 1.500 τόνους περίπου. Εάν δεν υπήρχε η διαφορά τιμής με τα εισαγόμενα, τότε το ελληνικό φιστίκι θα αποτελούσε μονοπώλιο».
Το 70% της παραγόμενης ποσότητας μεταποιείται και, τα τελευταία χρόνια, το εισόδημα που προκύπτει από την παραγωγή αποτελεί ένα ισχυρό κίνητρο για να συνεχίζεται η παραγωγή του, κυρίως από τους παραγωγούς εαρινής πατάτας, αφού η σπορά του αράπικου φιστικιού έρχεται αμέσως μετά την παραγωγή της. Θα πρέπει να σημειώσουμε, όπως δήλωσε ο Κώστας Κατσούλης, ότι το πρόβλημα της εισαγωγής τόσων μεγάλων ποσοτήτων από το εξωτερικό πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.
 
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitterSource link