Απόστολος Κοκκόσης
Προέδρος ΟΣΕΠ-ΤΕΙ

Χαιρετίζουμε και επικροτούμε την απάντηση του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων στο απαράδεκτο και προβοκατόρικο σημερινό άρθρο τηε εφημερίδας
“Εθνος”, για δήθεν «παγίδα χιλιάδων υποψηφίων φοιτητών από λάθη στο Μηχανογραφικό». Επίσης χαιρετίζουμε τη δήλωση για πρώτη φορά του Υπουργού Παιδείας Καθ. Κώστα Γαβρόγλου ότι τα πτυχία Πανεπιστημίων και ΤΕΙ τετραετούς φοίτησης είναι ισότιμα.

Ιδού λοιπόν και πάλι η γνωστή ιστορία, κάποιων εντύπων που εξακολουθούν εσκεμμένα να χρησιμοποιούν την ονοματολογία ΑΕΙ και ΤΕΙ, παρά το γεγονός ότι εδώ και πολλά χρόνια η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αποτελείται από τα Πανεπιστημία και τα ΤΕΙ. Η εσκεμμένη και κατ’ εξακολούθηση χρήση των όρων ΑΕΙ και ΤΕΙ παραπέμπει σε άλλες εποχές πατρικίων και πληβείων. Δυστυχώς για αυτούς τους κύκλους, σήμερα, η διάχυση των δεξιοτήτων, της γνώσης και της καινοτομίας ανήκει σε όλα τα Ιδρύματα της Ανώτατης Εκπαιδευσης, Πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα υλοποίησης του χώρου της Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης. Το Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής προήλθε από τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά και ικανοποιούσε όλα τα ακαδημαικά και ερευνητικά κριτήρια, άριστη εξωτερική αξιολόγηση, ανάληψη ερευνητικών προγραμμάτων της ΓΓΕΤ και της Ευρωπαικής Ένωσης και συμμετοχή αμφοτέρων, στο Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας πριν την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Δημιουργήθηκαν 26 τμήματα με νέα προγράμματα σπουδών ανταποκρινόμενα στις νέες απαιτήσεις της έρευνας και της τεχνολογίας αντί των 41 τμημάτων που υπήρχαν πριν την συγχώνευση. Η υλοποίση συνεχίστηκε πρόσφατα με την συγχώνευση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με το ΤΕΙ Ηπείρου και του Πανεπιστημίου Ιονίων Νήσων με το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. Οι διαδικασίες συγχωνεύσεων μεταξύ Πανεπιστημίων και ΤΕΙ συνεχίζονται και βρίσκεται σε εξέλιξη η ολοκλήρωσή τους, δημιουργώντας συνεργασίες, συνέργειες και πολυθεματικά Ανώτατα Ιδρύματα με σύγχρονα προγράμματα σπουδών.

Θέλουμε να επισημάνουμε ότι τα τετραετή τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ απονέμουν διπλώματα επιπέδου 6 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων και αμφότερα έχουν 240 πιστωτικές μονάδες.

Μας δίνεται λοιπόν η ευκαιρία μετά την αναφορά του Υπουργού Καθ. Κώστα Γαβρόγλου ότι τα πτυχία τετραετούς φοίτητσης μεταξύ Πανεπιστημίων και ΤΕΙ είναι ισότιμα, να εκφράσουμε το πάγιο αίτημα της ΟΣΕΠ-ΤΕΙ και των αποφοίτων ΤΕΙ, προς την Πολιτεία για την εξίσωση των αμοιβών των αποφοίτων ΤΕΙ με τους απόφοιτους των Πανεπιστημίων, τόσο στον δημόσιο τομέα όσο και στο ιδιωτικό τομέα.

Θεωρούμε ότι η ολοκλήρωση της Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης αποτελεί κομβικό σημείο γαι τη βελτιώση της έρευνας της καινοτομίας και της ποιοτικής αναβάθμισης των Ιδρυμάτων της, προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας.

 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitterSource link