Στο συμπέρασμα ότι η βιολογική γεωργία είναι εφάμιλλα αποτελεσματική με τη συμβατική, όσον αφορά τον έλεγχο των επιβλαβών οργανισμών και κατ’ επέκταση την καταπολέμηση των εχθρών και ασθενειών των καλλιεργειών, κατέληξε ομάδα Γάλλων εμπειρογνωμόνων.

Απαλλαγμένη από φυτοφάρμακα και άλλες μορφές εισροών, η βιολογική γεωργία ευνοεί τη βιοποικιλότητα, καθώς καταπολεμά με φυσικό τρόπο τα φυτικά παράσιτα και δεν θυσιάζει τις καλλιεργητικές αποδόσεις.

Λαμβάνοντας υπόψη περίπου 177 επιστημονικές δημοσιεύσεις με στόχο τη μέτρηση του αντίκτυπου των βιολογικών αγροτικών πρακτικών, η ομάδα γεωπόνων του γαλλικού Εθνικού Ινστιτούτου Αγρονομικών Ερευνών (INRA) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτός ο τύπος καλλιέργειας διευκολύνει την αυτορρύθμιση μεταξύ των φυτών, των επιβλαβών οργανισμών και άλλων ζωντανών ειδών.

Πιο συγκεκριμένα, οι βιολογικές καλλιέργειες προωθούν βιολογικές και χημικές διεργασίες, όπως οι εκπομπές πτητικών ουσιών, για την καταπολέμηση επιβλαβών εντόμων, παθογόνων μικροοργανισμών όπως είναι οι μικροσκοπικοί μύκητες, τα βακτήρια ή οι ιοί, καθώς και των ζιζανίων.

«Έχουμε διαπιστώσει ότι η φυσική αυτορρύθμιση όσον αφορά τη λειτουργία των επιβλαβών οργανισμών είναι πιο σημαντική στη βιολογική γεωργία από ό,τι στη συμβατική, και αυτό ισχύει για όλους τους τύπους επιβλαβών οργανισμών», υπογραμμίζει ο Adrien Rusch, ερευνητής του Πανεπιστημίου του Μπορντό.

Τα αποτελέσματα της εν λόγω έρευνας μπορούν να χαρακτηριστούν έως και επαναστατικά, εφόσον δημιουργήσουν εύφορες συνθήκες για τη μείωση της χρήσης χημικών παρασιτοκτόνων. Υπενθυμίζεται ότι, τον Απρίλιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδωσε το πράσινο φως για τη νέα νομοθεσία της ΕΕ για τα βιολογικά προϊόντα, η οποία αποσκοπεί στην ενίσχυση του τομέα και στην παροχή νομικής ασφάλειας στους Ευρωπαίους παραγωγούς.

 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitterSource link