Περιοχή: St. Émilion, Μπορντό, Γαλλία

Ποικλία: 85% Merlot 7,5% Cabernet Sauvignon και 7,5% Cabernet Franc

Ο αμπελώνας των 37 εκταρίων του Troplong Mondot είναι φυτεμένος με 85% Merlot, 13% Cabernet Sauvignon και 2% στο Cabernet Franc. Το Troplong Mondot βρίσκεται σε ένα μεγάλο οικόπεδο πάνω από το οροπέδιο και τις πλαγιές του Saint Emilion, σε υψόμετρο που επιτρέπει θέα σε όλο το χωριό του Saint Emilion.

Λόγω του μοναδικού τους, πιο δροσερού terroir στην κορυφή των πλαγιών, το Troplong Mondot είναι συχνά ένας από τους τελευταίους αμπελώνες του St. Emilion που θα τρυγηθούν.

Τα 26,5 εκτάρια του αμπελώνα ταξινομούνται επί του παρόντος με το καθεστώς First Growth. Τα πρόσφατα προστεθέντα 4 εκτάρια αμπελιών προήλθαν από την αγορά του Clos Labarde και του Mondote Belile.

Το υψόμετρο στο υψηλότερο σημείο φτάνει πάνω από 100 μέτρα στην κορυφή του οροπεδίου, το οποίο είναι το υψηλότερο σημείο σε ολόκληρη την ονομασία προέλευσης Saint Emilion.

Το terroir αποτελείται από βαθιές ασβεστολιθικές αποθέσεις κάτω από λεπτά στρώματα αργιλώδους εδάφους. Υπάρχουν επίσης ιζηματογενή θραύσματα πυριτίου και ασβεστόλιθου στο έδαφος. Από το 1988, οι φυτεύσεις στο Troplong Mondot έχουν αλλάξει, αργά, αλλά σταθερά.

Σύμφωνα με την Christine Valette, το 1989, ήταν η χρονιά που το Troplong Mondot παρήγαγε το πρώτο μεγάλο κρασί Bordeaux της σύγχρονης εποχής. Το 1989, το τελικό μείγμα ήταν 65% Merlot, 15% Cabernet Sauvignon, 15% Cabernet Franc και 5% Malbec.

Αυτό το κρασί δεν θα μπορούσε να γίνει σήμερα, καθώς οι αμπελώνες φυτεύονται διαφορετικά. Το Malbec έχει αφαιρεθεί και το Merlot έχει αυξηθεί.

Κατά τη διάρκεια της αναφύτευσης χρησιμοποιήθηκαν νέα ριζικά υποκείμενα, τα οποία βοηθούν σε χαμηλές αποδόσεις. Η μέση ηλικία των αμπέλων είναι περίπου 30 χρόνια. Υπάρχουν βέβαια παλιά αμπέλια που είναι κοντά στα 100 χρόνια, που βρίσκονται κοντά στην κορυφή των πλαγιών. Τα παλαιότερα αμπέλια φυτεύτηκαν το 1926. Έχουν και άλλα παλιά αμπέλια που φυτεύτηκαν το 1947 και το 1948.

Το Château Troplong Mondot 2000 που δοκιμάσαμε, συμπεριλαμβάνεται στις καλές χρονιές του κτήματος και όχι άδικα. Ίσως να μην έχει την συγκέντρωση και ομορφιά του 2005 -(και την απίστευτη ωριμότητα του 1990), αλλά είναι ένα πλούσιο, στρογγυλό και γήινο κρασί με σαρκώδη ώριμα φρούτα που προσφέρουν μια ηδονιστική διαδρομή στον ουρανίσκο. Φορτωμένο με αρώματα δαμάσκηνου, μαύρου κερασιού, γλυκόριζας, μελάνης, καπνού, μπίτερ σοκολάτας, τρούφας, υγρής γης, μάραθου και μπαχαρικών έρχεται στο στόμα με ατελείωτα κύματα ώριμων σκούρων φρούτων και γλυκιάς τανίνης. Παρ όλο τον όγκο του έχει μια σέξι υφή  και εξαιρετικό ιξώδες στον ουρανίσκο χωρίς να “φωνάζει” το κατα 85% καινούργιο βαρέλι όπου ωρίμασε.  Το αλκοόλ 13,5%. Το κρασί στην πραγματικότητα χρειαζότανε 2-3 ώρες decanting. Ευχαριστούμε τον Θανάση για την φιάλη.

Τιμή: 80-120€

Βαθμολογία: 94/100

ΠΗΓΗ