Σε περίπου δέκα ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή της πρώιμης αραχίδας (αράπικο φιστίκι) στη Μεσσηνία.  «Η κύρια συγκομιδή όμως σε όλη την Ελλάδα αναμένεται να ξεκινήσει από τις 20 Σεπτεμβρίου και μετά. Οι τιμές παραγωγού τα προηγούμενα χρόνια κυμάνθηκαν γύρω στο 1 ευρώ το κιλό στη Μεσσηνία και στα 80 λεπτά το κιλό στην υπόλοιπη Ελλάδα. Στο μεταξύ, όλο και περισσότεροι συνεταιρισμοί και παραγωγοί στην χώρα μας στρέφονται στην παραγωγή φιστικοβούτυρου, το οποίο διαθέτουν στην ελληνική αγορά. Η αραχίδα καλλιεργείται στην Ελλάδα στις περιοχές της Μεσσηνίας (στον Μπουρνιά και στην Μπούκα), στις Σέρρες, στα Τρίκαλα, στην Καρδίτσα, στην Καβάλα κ.α.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο γραμματέας του Α.Σ. Μεσσήνης και παραγωγός, Παναγιώτης Δουρουμής, “η καλλιέργεια στην περιοχή λειτουργεί σαν συμπληρωματική της πατάτας. Πέρσι δεν είχε πάει καλά η τιμή παραγωγού στις πατάτες και αναμένεται να έχουμε αύξηση των στρεμμάτων της αραχίδας. Οι τιμές παραγωγού παραμένουν σταθερές τα τελευταία χρόνια, γύρω στα 1 ευρώ το κιλό, αν και έχουν αυξηθεί τα έξοδα της καλλιέργειας.
Οι καιρικές συνθήκες μέχρι στιγμής δεν έχουν δημιουργήσει πρόβλημα στην καλλιέργεια. Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί είναι ότι δεν μπορεί σήμερα να εισαχθεί απευθείας σπόρος από τις ΗΠΑ που θα έχει υψηλές αποδόσεις. Αυτό τους αναγκάζει να φυτεύουν δικό τους σπόρο που δεν έχει καλές αποδόσεις”.
Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Μιχάλης Αντωνόπουλος, πρόεδρος του Α.Σ. Καλαμάτας, “η καλλιέργεια έχει προοπτικές, αλλά οι τιμές παραγωγού δεν είναι και τόσο ικανοποιητικές και κυμαίνονται μεταξύ 90 λεπτών και 1,20 ευρώ το κιλό. Ο συνεταιρισμός μας προχώρησε στην τυποποίηση του φιστικιού αλλά και στην παραγωγή φιστικοβούτυρου, το οποίο θα διαθέτουμε στην αγορά. Φέτος για πρώτη φορά θα παράγουμε μικρές ποσότητες αλλά εκτιμούμε ότι στο μέλλον θα αυξηθούν”.
“Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για την καλλιέργεια σε όλη τη χώρα”, τονίζει από την πλευρά του στον ΑγροΤύπο ο κ. Ραφαήλ Μυρωνίδης, παραγωγός και έμπορος από τις Σέρρες.
Ο εκπρόσωπος της GrecianPeanuts προσθέτει τα εξής: “Κάθε χρόνο νέα στρέμματα προσθέτονται στην καλλιέργεια. Φέτος αναμένεται να έχουμε προβλήματα στην καλλιέργεια αράπικου φιστικιού στις περιοχές της βόρειας Ελλάδας, από Κερκόσπορα (μύκητας) λόγω της απότομης αλλαγής στη θερμοκρασία. Είναι δύσκολη η αντιμετώπισή του και αναμένεται να έχουμε μείωση στις στρεμματικές αποδόσεις και προβλήματα στην ποιότητα. Η μείωση αυτή θα αντισταθμιστεί όμως από την αύξηση των στρεμμάτων καλλιέργειας που έχουμε σε όλη την Ελλάδα.
Η συγκομιδή αναμένεται να ξεκινήσει μετά τις 20 Σεπτεμβρίου. Πέρσι η τιμή παραγωγού κυμάνθηκε στα 80 λεπτά το κιλό. Φέτος περιμένουμε να δούμε την ποιότητα για να έχουμε μια εικόνα για τις τιμές.
Πάντως, τα φιστίκια που εισάγονται από Κίνα και Αργεντινή έχουν κατακλύσει την ελληνική αγορά και ανταγωνίζονται το φιστίκι της χώρας μας. Το πρόβλημα είναι ότι εισάγονται σε πολύ χαμηλές τιμές. Συγκεκριμένα, οι τιμές χονδρικής για τα ελληνικά φιστίκια κυμαίνονται στα 2 ευρώ το κιλό (καθαρισμένα), ενώ την ίδια στιγμή τα αργεντίνικα είναι στα 1,40 και τα κινέζικα στα 1,70″».
 
 
 
  Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitterSource link