Με μια «μείζονα μεταμόρφωση» απειλούνται μέσα στον επόμενο αιώνα τοπία, δάση, έρημοι και ζωτικής σημασίας οικοσυστήματα του πλανήτη εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι κάποιες από τις αλλαγές έχουν ήδη αρχίσει να συντελούνται στο νοτιοδυτικό τμήμα των ΗΠΑ, εκεί όπου μεγάλες δασικές εκτάσεις έχουν καταστραφεί από πυρκαγιές.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, μέσα στα επόμενα 100 ως 150 χρόνια οι μεταβολές αυτές είναι πιθανό να επεκταθούν σε σαβάνες και σε ερήμους απειλώντας τη χλωρίδα και την πανίδα των οικοσυστημάτων.

Ο Τζόναθαν Όβερπεκ, πρύτανης της Σχολής για το Περιβάλλον και τη Βιωσιμότητα στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αν αφήσουμε την κλιματική αλλαγή να ξεφύγει από κάθε έλεγχο, η βλάστηση σε αυτόν τον πλανήτη θα είναι τελείως διαφορετική από ό,τι σήμερα, και αυτό αντιπροσωπεύει έναν τεράστιο κίνδυνο για την βιοποικιλότητα του πλανήτη».

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι, εάν οι εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την υπερθέρμανση του πλανήτη περιοριστούν στα επίπεδα που ορίστηκαν ως στόχοι στη Συμφωνία του Παρισιού το 2015, «η πιθανότητα τροποποίησης μεγάλης κλίμακας της βλάστησης είναι κατώτερη του 45%», αλλά εάν δεν γίνει τίποτε, η πιθανότητα αυτή είναι «υψηλότερη του 60%». Από τις αλλαγές στο περιβάλλον δεν αναμένεται να επηρεαστούν μόνο τα δάση, οι σαβάνες κλπ. αλλά και τα αποθέματα του πόσιμου νερού, εφόσον και ο κύκλος της δημιουργίας του νερού δεν θα μείνει ανεπηρέαστος.

Η μελέτη για τις μεταβολές στα οικοσυστήματα βασίστηκε στην εξέταση απολιθωμάτων και στην ανάλυση στοιχείων για τη θερμοκρασία του πλανήτη μέχρι και 21.000 χρόνια πίσω, τότε που λάμβανε τέλος η εποχή των παγετώνων και είχε σημειωθεί αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη από 4 ως 7 βαθμούς Κελσίου. Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, οι προβλέψεις τους είναι συντηρητικές καθώς, αυτή η άνοδος της θερμοκρασίας οφειλόταν σε φυσικές μεταβολές και έγινε σε μια περίοδο σημαντικά πιο μακρόχρονη.

Μιλώντας για τις μεταβολές που είναι πιθανόν να σημειωθούν στον πλανήτη μελλοντικά, ο Στίβεν Τζάκσον, διευθυντής του Southwest Climate Adaptation Center του γεωλογικού ινστιτούτου των ΗΠΑ (USGS), ανέφερε: «Τα οικοσυστήματα θα αναγκαστούν να προσαρμοστούν με μεγάλη βιασύνη». «Το ίδιο εύρος αλλαγών (που σημειώθηκε) μέσα σε 10 ως 20.000 χρόνια συμπυκνώνεται σε έναν αιώνα ή δύο», τόνισε ο Τζάκσον.

Η μελέτη, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Science, βασίστηκε σε δεδομένα από σχεδόν 600 τοποθεσίες και είναι η πιο πλήρης που έχει γίνει για το συγκεκριμένο θέμα μέχρι σήμερα. Στην έρευνα περιλαμβάνονται στοιχεία για κάθε Ήπειρο εκτός από την Ανταρκτική και από τα αποτελέσματα της μελέτης προκύπτει ότι, οι πλέον αξιοσημείωτες αλλαγές παρατηρήθηκαν σε μέσα προς υψηλά γεωγραφικά πλάτη, στη Βόρεια Αμερική και στην Ευρώπη, καθώς και στη Νότια Αμερική. Πρόκειται για τις περιοχές όπου υπήρχαν άλλοτε οι μεγαλύτεροι παγετώνες και θερμάνθηκαν περισσότερο όταν το κλίμα της Γης υπέστη σημαντικές μεταβολές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitterSource link