Στον πτωχευτικό κώδικα είναι ενταγμένη πλέον η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, με το μέλλον της τευτλοκαλλιέργιας στην Ελλάδα και τον Έβρο να χρωματίζεται με μελανά χρώματα.Η ΕΒΖ εντάχθηκε στο άρθρο 106α του πτωχευτικού κώδικα με απόφαση του πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, λαμβάνοντας προστασία από τους πιστωτές και αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών, έως τις 3 Ιανουαρίου του 2019.

Το γεγονός αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει προηγούμενες πληροφορίες, για ένταξη του «άρρωστου» τμήματος της Βιομηχανίας στον πτωχευτικό, και παραχώρηση του «υγιούς» σε στρατηγικό επενδυτή για “την εξυγίανση της Εταιρίας, σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία”, όπως αναφερόταν στην εκδήλωση ενδιαφέροντος που είχε υπογραφεί στις αρχές Αυγούστου μεταξύ της ΕΒΖ και του επενδυτικού fund “Ιnnovation Brain”.

Η υπόθεση πρόκειται να εκδικαστεί στις 26 Σεπτεμβρίου, όμως αυτό λίγη σημασία έχει πια για τους αγρότες του Έβρου και τους εργαζόμενους στο ζαχαρουργείο της Ορεστιάδας.

Ύστερα από την απόφαση αυτή, οι τευτλοπαραγωγοί δεν μπορούν να διεκδικήσουν πλέον τίποτα από τα όσα τους οφείλει η Βιομηχανία, και ενώ μάλιστα είχαν προηγουμένως λάβει τη δέσμευση πως θα εξοφληθούν μέχρι το τέλος του 2018.

Η αναστολή πληρωμών ισχύει τόσο για τους παραγωγούς με ασυγκόμιστα τεύτλα του βορείου Έβρου, που έχουν κινηθεί δικαστικά εναντίον της ΕΒΖ προκειμένου να λάβουν τα χρεωστούμενα, όσο και για εκείνους που κατάφεραν να παραδώσουν την παραγωγή τους στο εργοστάσιο της Ορεστιάδας.

Οι τελευταίοι επρόκειτο να εξοφληθούν από την πώληση των αποθεμάτων ζάχαρης στα εργοστάσια, που όμως με τα νέα δεδομένα, έχουν δεσμευθεί ως «ενέχυρο».

Η προσωρινή διαταγή της Προέδρου Υπηρεσίας του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης αναφέρει ότι:

“Απαγορεύεται προσωρινά και μέχρι την κατάθεση της αίτησης επικύρωσης και σε κάθε περίπτωση έως τέσσερις (4) μήνες από την χορήγηση της προσωρινής διαταγής, ήτοι μέχρι 3-1-2019:

α) η ατομική και συλλογική αναγκαστική εκτέλεση των πιστωτών κατά της αιτούσας εταιρίας
β) η λήψη και εκτέλεση οποιουδήποτε ασφαλιστικού μέτρου εις βάρος της αιτούσας εταιρίας
γ) η έκδοση σε βάρος της αιτούσας εταιρίας διαταγών πληρωμής
δ) η κήρυξη της αιτούσας σε κατάσταση πτώχευσης
ε) η εφεξής δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών της αιτούσας.
Τέλος, δικάσιμος της κατατεθείσης αιτήσεως ορίσθηκε η Τετάρτη 26.09.2018”.

Να σημειωθεί πως το εργοστάσιο στην Ορεστιάδα δεν θα λειτουργήσει την φετινή καλλιεργητική περίοδο, με αγρότες και εργαζόμενους να παρακολουθούν ανήμποροι τις τελευταίες εξελίξεις.

  e-evros.gr

 
  Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitterSource link