Η γεωργία ακριβείας μπορεί να συμβάλει στην μείωση της γραφειοκρατίας στον πρώτο πυλώνα της επόμενης ΚΑΠ και να δημιουργήσει μια καλύτερη σύνδεση μεταξύ καταναλωτών και παραγωγών.

Ο οργανισμός της GSA και η Copa-Cogeca πραγματοποίησαν σχετική εκδήλωση που είχε ως στόχο να καταδείξει με ποιους τρόπους οι δορυφόροι μπορούν να συνεισφέρουν στη γεωργία στο εγγύς μέλλον.

Η πλοήγηση αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ψηφιοποίησης σε κάθε τομέα- και η γεωργία δεν αποτελεί εξαίρεση. Χαρακτηριστούν παράδειγμα αποτελούν το προγράμματα Copernicus, Galileo και EGNOS, τα οποία μειώνουν τον αριθμό των απαιτούμενων επιτόπιων ελέγχων, καθιστώντας τους ευκολότερους.

Αυτά τα πλήρως ολοκληρωμένα συστήματα επιτρέπουν ακριβέστερες καταγραφές και είναι λιγότερο χρονοβόρα στην εφαρμογή. Η ακριβής τοποθέτηση είναι ζωτικής σημασίας, για να γνωρίζουμε όλες τις λεπτομέρειες μιας καλλιέργειας, ενώ και οι φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους αγρότες, για να δηλώσουν τα όρια των αγροτεμαχίων και τον τύπο καλλιέργειας.

«Οι αγρότες πρέπει να τηρούν ακριβή αρχεία, για να συμμορφωθούν με τη νομοθεσία», δήλωσε αξιωματούχος της GSA στη EURACTIV.

Ο Σλοβένος Ευρωβουλευτής, Franc Bogovič, ο οποίος είναι και παραγωγός, χρησιμοποιεί ήδη ψηφιακά εργαλεία. Δήλωσε χαρακτηριστικά: «Πρώτη προτεραιότητα της επόμενης ΚΑΠ είναι η λιγότερη γραφειοκρατία».

«Τα δεδομένα μπορούν να μοιραστούν με ασφάλεια μεταξύ των βιομηχανιών και των αρχών, απλοποιώντας τη ρυθμιστική εποπτεία και καθιστώντας την πιο αποτελεσματική, σύγχρονη και δίκαιη», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Copa-Cogeca, Pekka Pesonen.

«Η χρήση δορυφόρων και δεδομένων μπορεί να μας βοηθήσει να δημιουργήσουμε ένα Internet of food να βελτιώσουμε τη συνεργασία, να ενισχύσουμε τη ψηφιακή τεχνογνωσία και να προχωρήσουμε προς μια έξυπνη ρύθμιση».

Ερωτηθείς από την EURACTIV για τα πλεονεκτήματα της ψηφιοποίησης, υπογράμμισε ότι: «Η γεωργία ακριβείας είναι απαραίτητη. Χάρη σε αυτό το εργαλείο, οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να διαπιστώσουν τι είδους προϊόντα παράγουν οι αγρότες. Πρόκειται για κάτι εντελώς διαφορετικό σε σχέση με το παρελθόν και γι’ αυτό η σημασία του είναι τεράστια».

«Μας ενδιαφέρει πολύ να πούμε στους καταναλωτές και τους πολίτες πώς παράγονται τα τρόφιμα. Δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα, αλλά έχουμε πολλά να χάσουμε αν δεν το κάνουμε πράξη», πρόσθεσε ο κ. Pesonen.

 
 
 
  Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
 Source link