Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου δεν αφορά την επιβολή ή όχι του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί,αλλά τον τρόπο προσδιορισμού του, διευκρινίζει με ανακοίνωση της η Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ).

Η ΚΕΟΣΟΕ χαρακτηρίζει την απόφαση αυτή «ως ένα σημαντικό και καθοριστικό βήμα στην κατεύθυνση μηδενισμού του ΕΦΚ στο κρασί», προσθέτοντας ότι δεν πρόκειται για την άρση του νόμου, όπως άφηνε να εννοηθεί ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ) σε χθεσινή ανακοίνωσή του.

«Το Συμβούλιο της Επικρατείας με την υπ’ αριθ.1734 απόφασή του που εξέδωσε στις 3/9 ακύρωσε την αντίστοιχη απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη, που καθορίζει τους όρους, τις διατυπώσεις και την παρακολούθηση των προϊόντων για την επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η ΚΕΟΣΟΕ σημειώνει ότι, σύμφωνα με την απόφαση αυτή, το υπουργείο Οικονομικών δεν θα μπορεί, πλέον, να εισπράξει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί, καθώς η ΔΕΦΚΦ 5026381/2015 που ακυρώθηκε από το ΣτΕ, «καθορίζει βασικές έννοιες για την επιβολή του ΕΦΚ, όπως οι ορισμοί των προϊόντων που υπόκεινται σε ΕΦΚ, τον χρόνο επιβολής, την παρακολούθηση σε καθεστώς αναστολής ή φορολογικής αποθήκης, τις φύρες κ.ά.».

Παράλληλα, η ΚΕΟΣΟΕ καλεί το υπουργείο Οικονομικών να προβεί στις σχετικές διευκρινίσεις προς τα οινοποιεία, προκειμένου να αποφευχθούν οι παρερμηνείες της απόφασης.

Τονίζει ακόμη ότι «η κυβέρνηση δεν πρέπει να μηδενίσει μόνο τον ΕΦΚ στο κρασί, αλλά και να μειώσει τον ΕΦΚ των γλυκών κρασιών στα επίπεδα του 2009, αφού η υπερφορολόγηση τους έχει πλήξει την παραγωγή και την οικονομία, κυρίως των νησιών του Αιγαίου».

«Μετά την εξέλιξη αυτ,ή καλούμε τον πρωθυπουργό να απαλλάξει τον ελληνικό αμπελοοινικό κλάδο από έναν φόρο που μόνο έσοδα στέρησε από το ελληνικό Δημόσιο, δημιούργησε, όμως, παράλληλα, νοοτροπίες που δεν αρμόζουν σε ευνομούμενο κράτος» προσθέτει.

 
enikonomia.gr
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
 Source link