Να απολαμβάνεις την προφορικότητα – και να την υπερασπίζεις. Να αγνοείς τους τρόπους της και να ενθαρρύνεις τον δικό της, μοναδικό, τρόπο. Να εφευρίσκεις μεθόδους ακοής μες στην πλημμύρα των φράσεων που εξακοντίζονται ταυτοχρόνως και διεκδικούν η καθεμιά την επικράτειά της. Πού να βρεθεί άκρη μέσα σ’ αυτήν την αντάρα. Ο καθένας λέει ό,τι του κατεβαίνει. Μέσα σ’ αυτήν την ανακατωσούρα του λόγου αχνοφαίνεται η δύναμη της παράδοσης [και μια έλλειψη παιδείας]. Είναι εντούτοις όλα χαρμόσυνα. Στο χωριό. Ολα αγγέλλονται. Ολα τραγουδιούνται. Ολα χορεύονται.

Εδώ αγναντεύεις το ποίημα, την πράξη. Εδώ ό,τι εξορύσσεις το κοσκινίζεις σε κραταιό και άνοσο σε συστολές-διαστολές κόσκινο. Μπορεί να μη δημιουργούνται αναγνώστες στο χωριό, φαντάζει όμως καθήκον του καθενός να γεννήσει έναν νέο αλφαβητισμό, πάγκοινο και ας πούμε ελληνικό. Δεν έχουν λόγο εδώ η γραφή και η ανάγνωση. Η κρίση σχηματίζεται από τη μηχανή της τηλεόρασης. Ολα μηχανικά. Στο χωριό. Και στην πόλη. Και στην οικουμένη.

Ολα φαίνονται να έχουν τελειώσει [:τεχνολογία, πολιτική, πολιτισμός, εθνικά σύνορα και λοιπές «δραστηριότητες», φιλελεύθερες είτε αριστερές, του παρόντος και του μέλλοντος].

Ολα έχουν πάρει τον δρόμο του αποκλεισμού των αγροτών από την εθνική ανάταξη [!] της ελληνικής οικονομίας. Παρ’ όλα αυτά, γραφή και ανάγνωση διατηρούν το δικό τους ξεχωριστό άρωμα, παρά την επικράτεια της προφορικότητας. Εχουν τη δική τους ιστορία στην ιστορία της ανθρωπότητας, αλλά μάλλον το έχουμε ξεχάσει. Αρνούμαστε το παρελθόν και αρνούμαστε, άρα, το μέλλον. Πώς μπορεί να υπάρχει το ζώο άνθρωπος χωρίς να θυμάται; Και όμως όλοι έχουμε ξεχάσει τον πίθηκο· τόση η αφέλειά μας [η άγνοιά μας κυρίως].

Οι αγρότες δεν έχουν ξεχάσει τίποτα γιατί ουδέποτε «έμαθαν» κάτι, πέρα από την καλλιέργεια των καρπών της γης. Δεν έμαθαν να διεκδικούν, να συνασπίζονται· όσες φορές συνεταιρίστηκαν, [μπα;] κατάντησαν έρμαια των τεχνικών της εργατικής εξουσίας. Βαδίζουν στο κενό· γίνονται γεωπόνοι οι ίδιοι αφού το κράτος αρνείται να τους βοηθήσει επιστημονικά. Ουδέτεροι και αφανείς οι [μικροί] Ελληνες αγρότες. Και -είπαμε;- μόνο το χιούμορ τούς σώζει, που μερικές φορές είναι διαβολεμένο και, διάβολε, αστείρευτο. Ποιος να το έλεγε ότι έχει τόση δύναμη ο αποκλεισμός ανθρώπων από τις διαδικασίες του γίγνεσθαι. [Ισως γιατί το Είναι υπερτερεί.]

Οσοι διαμαρτύρονται για την υποβάθμιση της αγροτικής ζώνης απλά φωνασκούν. Δεν έχουν προτάσεις. Λόγια ανόητα και ασυμμάζευτα, άσκοπα και ανερωτικά. [Το τελευταίο πού το πάμε; Γιατί το επικαλύπτουμε με χοντράδες και αστεϊσμούς;] Αχαιοί, Αιολείς και -κυρίως- Δωριείς δεν μπορούν να μεταδώσουν τη λακωνικότητα [και την υπέροχη μουσική της]· – τι να κάνουμε οι φτωχοί, οι αγράμματοι;

Οι αναγνώστες μπορούν να γίνουν, να φτιαχτούν, μπορούν, όμως, και να είναι· είναι θέμα εθνικής πολιτικής. Οσοι οργώνουν ή κλαδεύουν ή τρυγάνε δεν μπορούν να διαβάσουν ταυτόχρονα. Ή δουλεύουμε ή λέμε παραμύθια – αυτό επιτάσσει ο ορθολογισμός. Υπάρχουν όμως πολλοί άνθρωποι, εδώ, στο χωριό, που τον έχουν κανονικά γραμμένο τον ορθολογισμό της εξουσίας [ακόμη και της πιο μικρής: του μπατσάκου που φέρουν μέσα τους]… Εννοείται να μη χαθεί το χιούμορ. Διαφορετικά, λίγα τα ψωμιά μας.

Είμαι βέβαιος ότι η ανασχηματισθείσα κυβέρνηση (η αριστερή) θα λάβει όλα αυτά υπ’ όψιν. Ας είμαστε καλά.

 
 
 Συντάκτης: Γιώργος Σταματόπουλος
 
 
  Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
 Source link