Ένα μελισσοκομικό φυτό στην αυλή μας!!!
Το όνομα Αμπέλοψις προέρχεται από την ελληνική λέξη “άμπελος” (γιατί τα φύλλα μοιάζουν με αυτά της αμπέλου).
Είναι φυλλοβόλος αναρριχώμενος θάμνος γρήγορης ανάπτυξης που μπορεί να φτάσει μέχρι και 10 μέτρα ύψος με τη βοήθεια των ελίκων που διαθέτει. Τα φύλλα του είναι (ανάλογα με το είδος) αδιαίρετα, τρίλοβα, συνήθως πεντάλοβα παλαμοειδή και φύονται εναλλάξ από το βλαστό με μίσχους συνήθως 1-1,5 mm, σπανίως έως 2 mm. Έχουν χρώμα πράσινο το οποίο το φθινόπωρο αλλάζει σε ένα σκούρο κόκκινο χρωματισμό. Τα άνθη του έχουν 5 πέταλα και βγαίνουν σε ταξιανθίες από τον Ιούλιο ως τον Αύγουστο. Ο καρπός του είναι ράγα με χρωματισμό πράσινο, μπλε ή μαύρο και περιέχει από 1 έως 4 σπόρους.

Φύεται σε κάθε κλίμα, είναι ανθεκτική στο ψύχος, τη σκιά και την ατμοσφαιρική μόλυνση, αναπτύσσεται γρήγορα και είναι κατάλληλη για όλους τους τύπους εδάφους. Είναι ιδανικό φυτό για περιφράξεις, για πέργκολες και για κάλυψη επιφανειών, ενώ μπορεί εύκολα να αναρριχηθεί σε τοίχους γιατί αγκιστρώνεται με έλικες που καταλήγουν σε βεντούζες.

Πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα και σπόρους.

Πέρυσι όταν και αναπτύχθηκε καλά το φυτό είχαμε για μια εβδομάδα περίπου τις μέλισσες τσαμπιά επάνω του. Φέτος όπου και τραβήχτηκε το βίντεο το φυτό δεν ήταν το ίδιο δυνατό (δεν ξέρω τι έφταιξε) αλλα πάλι αρκετά μελισσάκια ήταν επάνω του.

Στο παρακάτω βίντεο βλέπουμε τα μελισσάκια να το επισκέπτονται.

ΠΗΓΗ
Φιλίππου Θεοδόσιος
τηλ 6977984305

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(); Στηρίξτε τον Melissocosmo κάνοντας like στην σελίδα του…

(function(d, s, id) var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = “//connect.facebook.net/el_GR/sdk.js#xfbml=1&version=v2.9”; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); (document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();Source link