Η υπογραφή του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, απομένει για να εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα για την ανακήρυξη του Κυπαρισσιακού Κόλπου σε προστατευόμενη ζώνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Πατρίς», οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρέδωσαν πριν από μερικές ημέρες το τελικό κείμενο στον υπουργό Γ. Σταθάκη και τον αναπληρωτή υπουργό, Σωκράτη Φάμελλο.
Ο ανασχηματισμός δεν επηρέασε το υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, καθώς τόσο ο κ. Σταθάκης όσο και ο κ. Φάμελλος αξιολογήθηκαν θετικά από τον πρωθυπουργό και παρέμειναν στις θέσεις.

Οι πληροφορίες της εφημερίδας «Πατρίς» αναφέρουν ότι έχουν μπει και οι δύο υπουργικές υπογραφές και ότι πιθανότατα μέσα στο Σεπτέμβριο θα υπογράψει και ο κ. Παυλόπουλος, ώστε να εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα.

Όπως είναι σε θέση να πληροφορηθεί η εφημερίδα «Πατρίς», το τελικό σχέδιο του Διατάγματος έχει λάβει υπόψη του –ως ένα βαθμό- τις εισηγήσεις των αυτοδιοικητικών της Ηλείας για το όριο αρτιότητας στη δόμηση των κατοικιών. Η γενική ρύθμιση προβλέπει τη διατήρησή τους στα 20 στρέμματα, σύμφωνα με την αρχική υπόδειξη του Συμβουλίου της Επικρατείας, ωστόσο θα υπάρχει ρητά διατυπωμένη διάταξη εξαίρεσης ορισμένων περιοχών, όπου το όριο θα πέφτει στα δέκα στρέμματα, για να μην αποκλείσει την πλειονότητα των μικροϊδιοκτητών από την οικοδόμηση κατοικίας.

Υπενθυμίζεται ότι η μείωση του ορίου στα δέκα στρέμματα ήταν η σημαντικότερη ένσταση των Ηλείων αιρετών, καθότι ο κλήρος είναι διάσπαρτος στην περιοχή και λίγοι κάτοικοι έχουν στην ιδιοκτησία τους είκοσι στρέμματα για να μπορούν να χτίσουν. Κάτι τέτοιο, όπως είχε αναφερθεί σε ευρεία σύσκεψη, θα οδηγούσε αναπόφευκτα σε «κύμα» αγοραπωλησιών και βαθμιαία στη συγκέντρωση της γης σε λίγα χέρια ισχυρών οικονομικών παραγόντων.

ΠΗΓΗ