Το σχέδιο «Ασκληπιός» για φαρμακευτικά φυτά και η αξιοποίηση της τεχνολογίας σε δήμους * Το παράδειγμα των Τρικάλων

Η νέα γεωργία και η νέα γενιά συνενώνονται και στον Δήμο Τρικκαίων. Αυτό το γενικό μήνυμα δόθηκε στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ), όπου παρουσιάστηκαν δράσεις κατάρτισης και συμβουλευτικής που υλοποιήθηκαν από το ΓΠΑ από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο του 2018 σε επιλεγμένες περιοχές της Θεσσαλίας.

Στον Δήμο Τρικκαίων πραγματοποιήθηκαν δράσεις σχετικές με σεμινάριο ψυχανθών και ένα εξαιρετικά επιτυχημένο Summer School στο Μουσείο Τσιτσάνη. Το Έργο «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά» πραγματοποιείται με τη χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Rutgers State University of New Jersey, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή.

Σε αυτό, παρουσιάστηκαν συγκεκριμένες πρακτικές και τρόποι αξιοποίησης και εισαγωγής της σύγχρονης επιχειρηματικής αντίληψης στη γεωργία, σε επίπεδο, είτε παραγωγής, είτε δημιουργίας επιχειρήσεων και συναφών δράσεων
Ο δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου παρέστη στην εκδήλωση, καθώς ο Δήμος Τρικκαίων ήδη προωθεί δράσεις για την αξιοποίηση νέων καλλιεργειών, μέσω του «Σχεδίου Ασκληπιός» και των φαρμακευτικών φυτών. Εκπροσωπήθηκε μάλιστα σε στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Δράσεις Κατάρτισης και Συμβουλευτικής για το νέο αγρότη – επιχειρηματία του μέλλοντος», με τον ειδικό συνεργάτη του δήμου κ. Χάρη Καλλιάρα να παρουσιάζει τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την συνολική επιστροφή στον αγροδιατροφικό τομέα.Ο Δημ. Παπαστεργίου
 
Μιλώντας στην «ΕτΔ» ο δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου δήλωσε χαρακτηριστικά:
 
 Η Αυτοδιοίκηση μπορεί και αλλάζει. Είναι σημαντικό ένας φορέας να παρακολουθεί τις σύγχρονες εξελίξεις. Μία μέρα πριν την εκδήλωση στο ΓΠΑ , μαζί με την ΚΕΔΕ, συμμετείχαμε στο 2ο Μαραθώνιο Καινοτομίας City Challenge Crowdhackathon #smartcity2, που έγινε στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Προσεγγίζουμε την ζοφερή πραγματικότητα διαφορετικά. Εκεί είδαμε ενδιαφέρουσες καινοτομίες, που ήδη έχουν υιοθετηθεί από τη δημοτική αρχή, όπως οι τηλεμετρίες για την άρδευση, το πότισμα του πράσινου, κ. α.. Σαν δημοτική αρχή τρέχουμε μια εφαρμογή που ελέγχει τα αντλιοστάσια ύδρευσης και αποχέτευσης, με κόστος υποπολλαπλάσιο απ΄αυτό που θα χρειαζόμασταν σε άλλα συστήματα. Τον τηλεχειρισμό θα μπορούσαν να τον αξιοποιήσουν κι άλλοι φορείς (ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ), μειώνοντας το κόστος, με σημαντικά οφέλη. Χρειαζόμαστε τον πρωτογενή τομέα, αλλά σε συνδυασμό με την αξιοποίηση της τεχνολογίας μπορούμε να πετύχουμε πολλά»
 
Γ. Ρούστας
 
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitterSource link