Τη γρήγορη διεκπεραίωση των διαδικασιών αποζημίωσης στους παραγωγούς που επλήγησαν από ισχυρές βροχοπτώσεις σε περιοχές του δήμου Τυρνάβου στις 27 Αυγούστου, ζητά ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με ερώτησή του στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταυρό Αραχωβίτη. Επιπλέον, το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «επειδή στα προηγούμενα ερωτήματα μέσω κοινοβουλευτικού ελέγχου δεν δόθηκαν σαφείς απαντήσεις» ρωτά «πότε, επιτέλους, θα καταβληθεί το υπόλοιπο 30% των αποζημιώσεων που εκκρεμεί από τις περσυνές ζημιές».

Ο Θεσσαλός πολιτικός, που έγινε αποδέκτης της αγωνίας των αγροτών που υπέστησαν ζημιά στις καλλιέργειές τους, στην ερώτησή του υπογραμμίζει τα εξής:

«Οι ισχυρές βροχοπτώσεις που έπληξαν την Δευτέρα 27 Αυγούστου περιοχές του δήμου Τυρνάβου, με επίκεντρο τη Λυγαριά, το Αργυροπούλι και τον Τύρναβο, προκάλεσαν ζημιές σε εκτεταμένες αγροτικές καλλιέργειες. Αμπέλια, αμύγδαλα, όψιμες ποικιλίες ροδάκινων και ελαιώνες επλήγησαν από την έντονη βροχή, τους δυνατούς ανέμους και τα τοπικά πλημμυρικά φαινόμενα που δημιούργησε ο μεγάλος όγκος νερού και οι χείμαρροι που ξεχείλισαν.

Το γεγονός ότι η πλειονότητα των καλλιεργειών που επλήγησαν βρίσκεται στη φάση της συγκομιδής, εκτός της απελπισίας που προκαλεί στους αγρότες των περιοχών αυτών, προκαλεί και δυσχέρειες στην προσπάθεια να περισωθεί ότι είναι μπορετό. Ειδικά για τα αμπέλια οποιαδήποτε καθυστέρηση μπορεί να πλήξει την οινική παραγωγή της περιοχής, που ως γνωστόν είναι ονομαστή για την ποιότητά της.
Επομένως, η γρήγορη ανταπόκριση των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ και η αντικειμενική εκτίμηση των απωλειών της παραγωγής συνιστούν κατεπείγουσα προτεραιότητα για την ουσιαστική και έγκαιρη αρωγή προς τους πληγέντες παραγωγούς».

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος καταλήγει επισημαίνοντας ότι «ειδικότερα εφέτος, που, δυστυχώς, παρατηρείται ο συνδυασμός αυξημένων ζημιών λόγω καιρού, της πτώσης των τιμών στα περισσότερα αγροτικά προϊόντα άλλα και της αναίτιας καθυστέρησης του υπολοίπου 30% των αποζημιώσεων για τις περσυνές ζημιές, ο αγροτικός κόσμος έχει περιέλθει σε δεινή θέση και η πολιτεία οφείλει να επιδείξει αυξημένα αντανακλαστικά».

 
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitterSource link