Βολές κατά της Κομισιόν εξαπολύουν γαλλικές οργανώσεις αγροτών, κατηγορώντας τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ότι θέτει σε κίνδυνο την επιβίωση της ευρωπαϊκής γεωργίας προκειμένου να κατευνάσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Αφορμή των αντιδράσεων στάθηκε η δέσμευση του προέδρου του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ απέναντι στον Τραμπ ότι θα αρθούν οι εμπορικοί φραγμοί για την αμερικανική σόγια.

Ο πρόεδρος της γαλλικής Ένωσης Παραγωγών Σιτηρών (OPG), Nicolas Jaquet, σχολίασε την υπόσχεση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στον πρόεδρο των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι αποτελεί απειλή για την Κοινή Αγροτική Πολιτική. «Προκειμένου να διευκολύνετε τον πρόεδρο Τράμπ να προχωρήσει σε μια εμπορική αναμέτρηση με την Κίνα, επιθυμείτε η ΕΕ να εισάγει περισσότερη σόγια από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι εισαγωγές σόγιας είναι πολύ επιζήμιες για την ευρωπαϊκή γεωργία» αναφέρει ο Jaquet σε ανοικτή επιστολή του προς τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Τα εδάφη που θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια ελαιούχων σπόρων και πρωτεϊνούχων καλλιεργειών, καλλιεργούνται με σιτάρι. Ως εκ τούτου, η ΕΕ είναι τεχνητά πλεονασματική στο σιτάρι, και ελλειμματική σε ελαιούχους σπόρους και πρωτεϊνούχες καλλιέργειες. Για να πουλήσουμε αυτό το σιτάρι, πρέπει να το διαθέτουμε σε χαμηλή τιμή στην παγκόσμια αγορά».

Η εισαγωγή επιπλέον σόγιας αναμένεται να σηματοδοτήσει τον περαιτέρω εκτοπισμό των ελαιοπρωτεϊνούχων από τα ευρωπαϊκά εδάφη, για χάρη των καλλιεργειών σιτηρών. Η αύξηση των εκτάσεων των τελευταίων θα σημάνει νέα πτώση στις τιμές τους, λειτουργώντας εις βάρος των Ευρωπαίων παραγωγών σιτηρών.

Ο κ. Jaquet περιέγραψε τις ευρωπαϊκές εισαγωγές σόγιας από τις ΗΠΑ ως «τοξικές και ανεπιθύμητες», καθώς δεν συμβαδίζουν με τα υψηλά ποιοτικά πρότυπα της Ευρώπης. Όπως ανέφερε, «το 95% των αμερικανικών ποικιλιών σόγιας έχουν απαγορευτεί στους ευρωπαϊκούς αγρούς, καθώς θεωρούνται επικίνδυνες για το περιβάλλον και την υγεία, όντας γενετικά τροποποιημένες». Σε αυτές περιλαμβάνονται πολλές ποικιλίες που είναι συμβατές με τη δραστική ουσία γλυφοσάτη.

«Είναι εκπληκτικό ότι η ΕΕ, παρότι παράγει τα περισσότερα προϊόντα της χωρίς τη χρήση γλυφοσάτης και προσπάθησε να απαγορεύσει το ζιζανιοκτόνο, ταυτόχρονα επιχειρεί να ανοίξει την πόρτα σε εισαγωγές προϊόντων που είναι γνωστό ότι έχουν μολυνθεί σε μεγάλο βαθμό» δήλωσε ο πρόεδρος της OPG.

euractiv.gr

  Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitterSource link