Ακριβώς μια τριετία από την έναρξη του ρωσικού εμπάργκο (σ.σ. Αύγουστος 2014), η αγροτική παραγωγή της Ρωσίας επιβεβαιώνει τη θέση της ως η μεγάλη ευνοημένη της τεταμένης κατάστασης που έχει προκύψει στις σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Δύσης.

Σε ένα θέμα που έχει αναδειχθεί από την «ΥΧ» στο παρελθόν, τα νεότερα στοιχεία έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι η απόφαση της Ρωσίας να απαγορεύσει τις εισαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων από τις περισσότερες δυτικές χώρες έχει οδηγήσει στην αναζωογόνηση της εγχώριας παραγωγής, ενισχύοντας κομβικούς κλάδους του ρωσικού αγροτικού τομέα.

Υπενθυμίζεται ότι το ρωσικό εμπάργκο, με το οποίο η Ρωσία απάντησε στις κυρώσεις της Δύσης με αφορμή τη στήριξή της στους αντάρτες της ανατολικής Ουκρανίας και την προσάρτηση της Κριμαίας, σηματοδότησε την απότομη απαγόρευση περίπου του 60% των συνολικών ρωσικών εισαγωγών κρέατος και ψαριών, και του 50% των εισαγωγών γαλακτοκομικών, λαχανικών και φρούτων.

Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ρωσίας, η περσινή παραγωγή λαχανικών της χώρας κυμάνθηκε στους 16,4 εκατ. τόνους, έχοντας σημειώσει συνολική αύξηση της τάξης του 12% από το 2014, όταν και εισήχθη για πρώτη φορά η ολική απαγόρευση εισαγωγών αγροτικών προϊόντων από κράτη μέλη της ΕΕ, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τον Καναδά και τη Νορβηγία. Αντίθετα, η παραγωγή φρούτων και απύρηνων καρπών έχει παραμείνει σταθερή στους 2,9 εκατ. τόνους, ενώ η παραγωγή πατάτας έχει ανέλθει σε 29,6 εκατ. τόνους, σημειώνοντας μικρή πτώση κατά 2%.

Με τις συνολικές εισαγωγές τροφίμων από την ΕΕ να έχουν μειωθεί κατά 40% μεταξύ 2013 και 2016, οι Ρώσοι παραγωγοί έχουν στα χέρια τους μια σημαντική ευκαιρία, την οποία μέχρι στιγμής φαίνεται ότι αξιοποιούν στο έπακρο. Στοιχεία της Ένωσης Παραγωγών και Διακινητών Τροφίμων (RusProdSoyuz) της Ρωσίας δείχνουν ότι το μερίδιο των ρωσικών προϊόντων στα εγχώρια ράφια λιανικής έχει αυξηθεί κατά 20% τα τελευταία τέσσερα χρόνια, φθάνοντας στο 80% επί του συνόλου των αγροδιατροφικών προϊόντων που διατίθενται σε παντοπωλεία και σούπερ μάρκετ. Καθώς οι Ρώσοι καταναλωτές στρέφονται στην ενισχυμένη εγχώρια παραγωγή, τα ρωσικά αγροκτήματα, οι ιχθυοκαλλιέργειες, τα θερμοκήπια και τα εργοστάσια λιπασμάτων ευδοκιμούν.

Η πρόσφατη απόφαση επέκτασης του ρωσικού εμπάργκο για ένα ακόμη έτος, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019, εξασφαλίζει επιπλέον χρόνο στους Ρώσους παραγωγούς, υπό τις ευνοϊκές συνθήκες που έχει δημιουργήσει για αυτούς το εμπάργκο εισαγόμενων αγροδιατροφικών προϊόντων. Αν συνεχίσουν σε αυτούς τους ρυθμούς, δεν αποκλείεται να ικανοποιήσουν ως ένα βαθμό την επιθυμία του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος θέλει να καταστήσει τη χώρα αυτάρκη.

 
 
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitterSource link