Η σοδειά αυτή θα ληφθεί υπόψη ως ο τρύγος που σημάδεψε τη μεταβίβαση της εξουσίας από τον cellar master Richard Geoffroy στον διάδοχό του, Vincent Chaperon.

Η πεμπτουσία της πολυτέλειας στο μυαλό των καταναλωτών, η Dom Pérignon διακρίνεται από άλλα σήματα σαμπάνιας για την επιμονή της στο ότι η Dom Pérignon μπορεί να παρασκευαστεί μόνο από σταφύλια που συγκομίζονται σε ένα μόνο χρόνο. Έτσι, οι σαμπάνιες Dom Pérignon είναι πάντα αληθινές σοδειές, αντίθετα με άλλες μάρκες σαμπάνιας που κάνουν χρήση εφεδρικών οίνων (reserve wines) για να μετριάσουν την επίδραση αδύναμων τρύγων και να διατηρήσουν ένα σαφώς αναγνωρίσιμο προϊόν που παραμένει σταθερό ανεξάρτητα από το πότε παρασκευάστηκε.

Για κάθε Dom Pérignon, ο cellar master ή “chef de cave” αναλαμβάνει τη σύνθεση μιας Βακχικής συμφωνίας με το pinot noir και το chardonnay του προηγούμενου έτους, το οποίο στη συνέχεια αφήνεται να ωριμάσει αργά ή ανακοινώνει με λύπη ότι η ποιότητα της συγκομιδής δεν είναι κατάλληλη για να “δηλώσει ένα vintage”. Για 28 χρόνια, αυτός ο κρίσιμος ρόλος έχει πέσει στον Richard Geoffroy, ο οποίος έχει δηλώσει 15 vintage (1990, 1992, 1993, 1995, 1996, 1998, 1999, 2000, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2008 & 2009.) στη διάρκεια της καριέρας του στη Dom Pérignon. Ωστόσο, την 1η Ιανουαρίου 2019, θα παραιτηθεί για να ανοίξει το δρόμο για τον διάδοχό του Vincent Chaperon, σημειώνοντας μια νέα σελίδα στην ιστορία της μάρκας.

Συνεπώς, το 2008, σε συνεργασία με τoν Chaperon, θα είναι το τελευταίο vintage που παρήγαγε ο Richard Geoffroy για την Dom Pérignon. Για το σπίτι της Champagne, θα είναι ένα βασικό σημείο καμπής που σηματοδοτεί το τελικό μάθημα από τον δάσκαλο στον μαθητή, περίπου 13 χρόνια μετά την πρόσληψη του Vincent Chaperon. Ο νέος cellar master θα κληρονομήσει ένα τριπλό σύντομο μήνυμα: “να αναλάβει την υλική κληρονομιά των υπαρχόντων σοδειών, να ενσωματώσει το όραμα της Dom Pérignon και την άυλη κληρονομιά της … και να διασφαλίσει τη μελλοντική δέσμευση για vintage οινοποιήσεις που είναι ο λόγος ύπαρξης της Dom Pérignon “, σύμφωνα με το δελτίο τύπου της μάρκας.

Όσον αφορά το ίδιο το κρασί, το vintage 2008 είναι αξιοσημείωτο, καθώς το έτος χαρακτηρίστηκε από “κακόκεφο” καιρό, ο οποίος ξαφνικά άλλαξε σε έντονη ηλιοφάνεια κατά τη συγκομιδή. Ως αποτέλεσμα, το 2008 χρειάστηκε να ωριμάσει περισσότερο από, για παράδειγμα, την Dom Pérignon 2009, η οποία έχει ήδη βγει στην αγορά. Με ένα μπουκέτο λευκών λουλουδιών, εσπεριδοειδών και πυρηνόκαρπων φρούτων, η γεύση της 2008 χαρακτηρίζεται από έντονη οξύτητα και έντονη αρωματική επιμονή.

Αναρτήθηκε Πέμπτη, 23 Αύγουστος 2018, 10:38. Κατηγορία Ειδησεις  

ΠΗΓΗ