Κατηγορηματικός είναι ο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγ. Αποστόλου: «Οσο είμαι εγώ στο υπουργείο, δεν πρόκειται να χαλαρώσει η νομοθεσία που αφορά την κακοποίηση των ζώων…» |

Αμεση ήταν η αντίδραση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, στο δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» που αφορούσε την ανοιχτή επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, με την οποία φορείς και πολίτες της Κιμώλου ζητούν να επιτραπεί διά νόμου το παστούρωμα των ζώων, μια οδυνηρή και επαίσχυντη πρακτική βασανισμού χιλιάδων ιπποειδών και παραγωγικών ζώων (βλ. «Απαιτούν να βασανίζουν τα ζώα και με τον νόμο!» – 17.8.2018).

Το παστούρωμα αφορά το δέσιμο των ποδιών του ζώου μεταξύ τους, συνήθως ένα μπροστινό και ένα πίσω της ίδιας πλευράς ή τα πόδια ανά δύο δεμένα, ενώ ακόμα πιο βάρβαρη πρακτική είναι το δέσιμο των ποδιών του ζώου με το κεφάλι, κάτι που συνηθίζεται σε βοοειδή.

Σε επικοινωνία του με την «Εφ.Συν.» ο Βαγγέλης Αποστόλου ήταν κατηγορηματικός: «Οσο είμαι εγώ στο υπουργείο, δεν πρόκειται να χαλαρώσει η νομοθεσία που αφορά την κακοποίηση των ζώων.

Το νομοθετικό πλαίσιο θα παραμείνει ως έχει και δεν υπάρχει καμιά περίπτωση υποχώρησης», δήλωσε ο υπουργός, κλείνοντας έτσι την πόρτα στο παράλογο αίτημα των φορέων και κατοίκων της Κιμώλου που απαιτούσαν «να μπει διάταξη στον νόμο που να λέει ότι η μπαστούρα επιβάλλεται στα ζώα στις Κυκλάδες, λόγω της ιδιαιτερότητας και της φύσης του εδάφους».
Διαταγή αστ. διευθυντή
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ZOSOS GR ΚΑΙ ΠΦΠΟ

Η βούληση για την απαγόρευση του παστουρώματος και την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων διαφαίνεται και από τη διαταγή που εξέδωσε και απέστειλε προς τους αστυνομικούς σταθμούς και τμήματα των νησιών ο αστυνομικός διευθυντής Κυκλάδων, Δημήτρης Αυγερινός, με την οποία ζητάει την απαρέγκλιτη εφαρμογή της νομοθεσίας για την προστασία των ζώων.

«Επίσης, παρακαλούμε όπως αρχής γενομένης από τη λήψη της παρούσης να διενεργηθούν στις νήσους αρμοδιότητάς σας και ειδικά στις νήσους Τήνο, Αμοργό και Φολέγανδρο, τακτικοί και ουσιαστικοί έλεγχοι για την αντιμετώπιση της κακοποίησης ζώων με τη μέθοδο του παστουρώματος», αναφέρεται στη διαταγή που εκδόθηκε στις 14 Αυγούστου και προέκυψε μετά τις κινητοποιήσεις και τις επαφές που είχε η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (ΠΦΠΟ) με την Αστυνομική Διεύθυνση Κυκλάδων και τα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα.

Ωστόσο, δεν μένει παρά να διαφανεί κατά πόσο θα εκτελεστεί αυτή η διαταγή, καθώς όπως έχει καταγγείλει η ΠΦΠΟ, «στην πλειονότητά τους οι αστυνομικοί διστάζουν να πράξουν τα προβλεπόμενα από τον νόμο, ώστε να μην έρθουν αντιμέτωποι με τις τοπικές κοινωνίες, ενώ υπάρχουν και κάποιοι οι οποίοι θεωρούν φυσιολογική αυτή την ιδιαίτερα εκτεταμένη και συχνή κακοποίηση των ζώων και δεν ανταποκρίνονται στις καταγγελίες, απεναντίας αποθαρρύνουν τους καταγγέλλοντες».
«Δήθεν φιλοζωικές»

Δεν θα πρέπει να παραβλεφθεί, εξάλλου, η απόλυτη εχθρότητα που εκφράζουν στην επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Βουλής οι φορείς και οι κάτοικοι της Κιμώλου προς τις φιλοζωικές οργανώσεις.

Σε αυτήν κάνουν λόγο για «μη κυβερνητικές και δήθεν φιλοζωικές οργανώσεις που κόπτονται για τη δήθεν κακομεταχείριση των ζώων (…) που απορροφούν χρήματα από κρατικές επιχορηγήσεις και το “πράσινο ταμείο” της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με πληρωμένες διαφημίσεις, σποτάκια, τρικ, φωτομοντάζ στην τηλεόραση και στον Τύπο διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και προσπαθούν να πείσουν τους αφελείς φιλόζωους και επισκέπτες ότι οι Κυκλαδίτες έχουν βάρβαρη συμπεριφορά απέναντι στα ζώα», αναφέρουν.

Και προχωρώντας ακόμη παραπέρα παρουσιάζουν σαν κατόρθωμα ότι απέτρεψαν τη δημιουργία θαλάσσιου πάρκου για τις φώκιες στο παρελθόν:

«Εμείς, στην Κίμωλο, έχουμε την εμπειρία από τη δραστηριότητα της μη κυβερνητικής οργάνωσης Μom που πριν από 20 χρόνια παρουσιάστηκε στην Κίμωλο και ήθελε να δεσμεύσει τη στεριά και τη θάλασσα της Κιμώλου-Πολυαίγου για τη δήθεν προστασία της φώκιας και της οχιάς. Με τον αγώνα μας καταφέραμε να μη γίνουν “θαλάσσιο πάρκο” τα νησιά μας», τονίζουν.

 Συντάκτης
Τάσος Σαραντής
  Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitterSource link