Τα φετινά Οινοξένεια, η γιορτή για τα τις γεύσεις και τα τοπία της Αιγιάλειας είναι αφιερωμένα στη σταφίδα. Η «Κυρά των Αμπελιών της Αιγιάλειας» η περίφημη Κορινθιακή μαύρη σταφίδα «Βοστίτσα» έχει χαρακτηρισθεί ως «μαύρος χρυσός» καθώς κινεί την οικονομία της βοριοδυτικής Πελοποννήσου εδώ και αιώνες.

Στις εκδηλώσεις που θα διαρκέσουν από τις 16 ως τις 16 Αυγούστου συμμετέχουν τα οινοποιεία: Αμπελώνες Ρίρα, Οινοποιείο Καρανικόλα, Τετράμυθος, Cavino,Οινοποιείο Κανακάρη, Οινοποιείο Κροκιδά και η Εδανός Οινοποιητική. Σε κάθε ένα από αυτά υπάρχει ιστορία και παράδοση στην οινοποίηση, με εξαιρετικούς ανθρώπους, εγκαταστάσεις και κρασιά. Μαζί με τα εστιατόρια, τους ξενώνες, τα αρτοποιεία και τις κάβες του Δικτύου Οινοξένεια ο επισκέπτης θα ταξιδέψει στον τόπο, τον οίνο, τη γεύση και τον πολιτισμό μας. Η μάκινα, η μηχανή διαλογής της σταφίδας, γίνεται φέτος το όχημά του και τον ταξιδεύει στους αμπελώνες και τους δρόμους της γεύσης και του πολιτισμού της Αιγιάλειας.

Η γιορτή αρχίζει την Πέμπτη 16 Αυγούστου στις 19:30, στη σταφιδαποθήκη Α. Πετρόπουλου, (Τσίτσα) με εργαστήριο παιδικής δημιουργίας και γνώσης με θέμα τα Οινοξένεια, τη σταφίδα και το αμπέλι. Στις υπέροχες σταφιδαποθήκες, που θα ανοίξουν τις πύλες τους προς το κοινό ύστερα από 100 και πλέον χρόνια, ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να «ταξιδέψει» στο παρελθόν μέσα από την εικαστική ηχητική εγκατάσταση μικτής τεχνικής με τίτλο «Προσοχή εις την Ποιότηταν…» του εικαστικού Βασιλή Ψαρρά με εννοιολογική αφετηρία την μάκινα ως μηχανή γεύσης και πολιτισμού.

Η τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί μέσα στις σταφιδαποθήκες στις 20:00, ενώ παράλληλα οι πρωταγωνιστές των Οινοξενείων – τα οινοποιεία – θα υποδέχονται το κοινό για παρουσίαση των οίνων τους και γευσιγνωσία, παραταγμένα κατά μήκος της γραφικής παραλιακής ζώνης του Αιγίου (ανάπλαση). Μέσα στη διαδρομή προς το νέο λιμάνι θα υπάρχει η «γωνιά της σταφίδας» από την Παναιγιάλειο Ένωση Συνεταιρισμών (Π.Ε.Σ.) καθώς και «γευστικές στάσεις» με εδέσματα από σταφίδα φτιαγμένα από τα αρτοποιεία της πόλης.

Η κορύφωση της περιήγησης θα γίνει στο χώρο του νέου λιμανιού στις 22:00 με συναυλία από τη μοναδική ερμηνεύτρια Ελεωνόρα Ζουγανέλη με τραγούδια που αγαπήσαμε.

Για δέκα μέρες, η γαστρονομία αναδεικνύεται μέσα από το ταίριασμα των πιάτων με τους οίνους της περιοχής στα «Γευστικά ταιριάσματα», εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στα εστιατόρια του δικτύου σε συνεργασία με τα οινοποιεία.

Καινούργια σημεία της Αιγιάλειας θα αποκαλυφθούν, όπως η πλατεία στον Πλάτανο, το «μπαλκόνι στον Κορινθιακό» με την υπέροχη θέα. Οσοι θέλουν μπορούν να βιώσουν την εμπειρία του τρύγου σε ένα πανέμορφο αμπέλι στην περιοχή Μπουφούσκια, να ξεκινήσουν τη διαδικασία οινοποίησης και να απολαύσουν τον μούστο!

Ένα άλλο ταξίδι με σταφίδα και κρασί θα γίνει στην παρουσίαση του ντοκιμαντέρ «Οινοξένεια: Αστερισμός Αιγιάλεια» (2017, 58′), ενώ η chef Ντίνα Νικολάου θα μαγειρέψει ζωντανά συνταγές με μαύρη σταφίδα και ο Σίμος Γεωργόπουλος θα μιλήσει για τους οίνους και τις γεύσεις της περιοχής.

Το ταξίδι ολοκληρώνεται στις 26 Αυγούστου με την τελετή λήξης στο Πολιτιστικό κέντρο «Αλέκος Μέγαρης», τη γευσιγνωσία οίνων των Οινοποιείων μας και την «ΑριστοφΟινιάδα», μια πρωτότυπη μουσικοθεατρική παράσταση των Οινοξενείων στην οποία ο λόγος του Αριστοφάνη για το κρασί μέσα από τις κωμωδίες Αχαρνείς, Ιππείς, Λυσιστράτη και Εκκλησιάζουσες εμπλέκεται με αρχαία λυρική ποίηση αλλά και παραδοσιακά και σύγχρονα έντεχνα ελληνικά τραγούδια. Στην παράσταση συμμετέχουν πολλές καλλιτεχνικές ομάδες της πόλης, ενώ τα τραγούδια θα ερμηνεύσει η Λιζέτα Καλημέρη.

Μέσα από τον φετινό διαγωνισμό στα «Γευστικά ταιριάσματα» κάποιοι τυχεροί θα ταξιδέψουν και θα φιλοξενηθούν σε μια άλλη οινοπαραγωγό περιοχή, τη Μονεμβασιά, το κάστρο της και τον Μαλβαζία οίνο.

Ο Project manager του θεσμού Σωτήρης Μπόλης μίλησε για τις εκδηλώσεις στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ1 «Καλοκαιρινή Ενημέρωση».

Τα Οινοξένεια έχουν τιμηθεί με το Σήμα του «Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018», ενώ τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού.

Περισσότερες πληροφορίες με αναλυτικό πρόγραμμα και λίστα με τους συμμετέχοντες μπορείτε να βρείτε στο www.oinoxeneia.gr

 
ert.gr
 
  Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
 Source link