Από 20 Αυγούστου ξεκινά η συγκομιδή στις πρώιμες ποικιλίες ροδιού, νέα προϊόντα μεταποίησης πάνε στην αγορά της κοσμετολογίας

Μειωμένη αναμένεται να είναι η φετινή παραγωγή ροδιού λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών. Αυτό που προσπαθούν οι παραγωγοί είναι να είναι καλής ποιότητας για να πουληθεί σε καλή τιμή. Από τις 20 Αυγούστου αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή στις πρώιμες ποικιλίες ροδιού. Η παραγωγή στην χώρα μας κυμαίνεται σε περίπου 15 – 20 χιλιάδες τόνους, με ποσοστό 65% να πηγαίνει στη μεταποίηση.

Η πιο δημοφιλή ποικιλία στην χώρα μας είναι η Wonderful (85%) και ακολουθούν οι Acco και Ερμιόνη.

Οι τιμές πέρσι κυμάνθηκαν για την καλή ποιότητα γύρω 60 λεπτά το κιλό, για τη δεύτερη στα 30 λεπτά και για την τρίτη στα 20 λεπτά.

«Οι τιμές παραγωγού εξαρτώνται από την ποιότητα του ροδιού», λέει στον ΑγροΤύπο ο Γ. Δημητρίου, παραγωγός από το Ροδιώνα Αρβανίτη στη Λάρισα. «Η ποιότητα του ροδιού πάντως εξαρτάται από τις καλλιεργητικές φροντίδες του παραγωγού. Όσον αφορά τους καταναλωτές στην χώρα μας δεν προτιμούν το ρόδι σαν νωπό για αυτό το προϊόν κυρίως πηγαίνει στην μεταποίηση. Οι βροχοπτώσεις του Ιουλίου δημιούργησαν σύγχυση στους παραγωγούς με τη διαχείριση της άρδευσης».

«Ποιοτικά δεν φαίνεται να έχει προβλήματα η φετινή παραγωγή», αναφέρει από την πλευρά του ο Κων/νος Χήνας, παραγωγός ροδιού με καθετοποιημένη μονάδα, από την Κάτω Τιθορέα Φθιώτιδας. «Ποσοτικά αναμένεται να είναι μειωμένη παραγωγή λόγω καιρικών συνθηκών. Εμείς διαθέτουμε ψυγεία και κάνουμε το ρόδι χυμό τον οποίο διαθέτουμε σε καταστήματα λιανικής (πωλείται σαν φρέσκος 7 ημερών). Με τα ψυγεία μπορούμε να έχουμε στην αγορά ρόδια μέχρι το Μάρτιο. Όμως υπάρχει πάντα απώλεια παραγωγής στην μεταποίηση».

Ο πρόεδρος της πολυμετοχικής «Αλφειός Ρόδι ΑΕ», Παρασκευάς Παρασκευόπουλος, η οποία έχει 250 μετόχους παραγωγούς, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «το ρόδι είναι μια δύσκολη καλλιέργεια. Η πρώιμη ποικιλία Acco φέτος λόγω καιρικών συνθηκών αναμένεται να ξεκινήσει να συγκομίζεται από τις 20 Αυγούστου. Όμως η μεγάλη παραγωγή (ποικιλία Wonderful) θα συγκομιστεί από 10-15 Οκτωβρίου. Η προσπάθεια που γίνεται από την πλευρά των παραγωγών μετόχων μας είναι να καταφέρει μέσα από την μεταποίηση να αποκτήσει το προϊόν μια προστιθέμενη αξία. Το εργοστάσιο χυμού στην Ηλεία έχει τη δυνατότητα να εμφιαλώνει 12.000 φιάλες ροδιού την ημέρα. Φέτος έχουμε 10 κωδικούς προϊόντων (μαρμελάδα κ.α.) που χρησιμοποιούν σαν πρώτη ύλη το ρόδι. Μέχρι τέλος του χρόνου θα βγάλουμε νέα προϊόντα, αφού καταφέραμε να χρησιμοποιήσουμε το λάδι από τον πυρήνα του ροδιού στην κοσμετολογία (καλλυντικά κ.α.).

 
 
 
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter



Source link