Ένα νέο προϊόν ξεκίνησε να καλλιεργείται στο Θεσσαλικό Κάμπο. Πρόκειται για την βιολογική βιομηχανική ντομάτα η οποία κάνει την εμφάνιση της σε χωράφι της Χάλκης. Η πρώτη καλλιέργεια καλύπτει ένα χωράφι τριάντα στρεμμάτων και ανήκει στον γεωπόνο Δημήτρη Στουκογιώργο, μέλος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χάλκης «Αλληλεγγύη».

Όπως τόνισε στην ΕΡΤ Λάρισας ο κ. Δημήτρης Στουκογιώργος η καλλιέργεια ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια καθώς βασική προϋπόθεση για να ξεκινήσει είναι το χωράφι να σπαρθεί για δυο χρόνια με βιολογικά φυτά και την επομένη να φυτευτεί η βιολογική ντομάτα. 

 
?

Η καλλιέργεια της βιολογικής βιομηχανικής ντομάτας σημαίνει μεγάλη στρεμματική απόδοση, ποιοτικό προϊόν και μεγαλύτερο εισόδημα για τον παραγωγό, επεσήμανε ο κ. Στουκογιώργος που έκανε λόγο για εξαιρετική συνεργασία μεταξύ του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χάλκης και της βιομηχανίας DAMAVAND που εδρεύει στη Φίλια Καρδίτσας και στηρίζει την νέα δυναμική και πρωτοποριακή καλλιέργεια.

«Η καλλιέργεια της ανοίγει νέους ορίζοντες στον πρωτογενή τομέα καθώς το προϊόν της φαίνεται να έχει μεγάλη ζήτηση στην Ευρώπη και διεθνώς», υποστήριξε ο γεωπόνος της βιομηχανίας κ. Γιώργος Κυριτσάς.

«Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια της βιολογικής βιομηχανικής ντομάτας δεν πετιούνται αλλά ανακυκλώνονται», τόνισε ο παραγωγός Αλέξανδρος Στουκογιώργος, ενώ ο Ιάσων Κοτσαμπασούλης μίλησε για ελπιδοφόρα μηνύματα για τους νέους αγρότες και το περιβάλλον.

Η Χάλκη δεν επιλέχθηκε τυχαία για το ξεκίνημα της βιολογικής βιομηχανικής ντομάτας. Βασικό ρόλο, εκτός της καλής συνεργασίας, μεταξύ του Συνεταιρισμού και της βιομηχανίας, έπαιξε το μικροκλίμα και το υπέδαφος της Χαλκιώτικης γης.

 
ert.gr
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitterSource link