Στόχος της διοίκησης του ΕΛΓΑ είναι οι παραγωγοί να υποβάλουν τη δήλωση καλλιέργειας του 2019, γνωρίζοντας τις αλλαγές στον Ασφαλιστικό Κανονισμό και στο ύψος των ασφαλίστρων. Αυτό αναφέρει δημοσίευμα του περιοδικού «Agricola» της «Καθημερινής» που επιμελείται ο δημοσιογράφος Γιώργος Μακρής και βασίζεται σε δηλώσεις του προέδρου του ΕΛΓΑ, Φάνη Κουρεμπέ. 

Στο τεύχος Αυγούστου-Σεπτεμβρίου, που κυκλοφόρησε χθες, 5 Αυγούστου, γίνεται λόγος για «αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές σε κατηγορίες αγροτών όπως οι δενδροκαλλιεργητές και μειωμένες για κτηνοτρόφους», οι οποίες αναμένεται να έρθουν με το νέο Κανονισμό του ΕΛΓΑ, τον οποίο η διοίκηση του Οργανισμού σκοπεύει να θέσει σε εφαρμογή στις αρχές του 2019.

«Με τις αλλαγές στοκλίμα δεν έχουν πρόβλημα όλες οι καλλιέργειες. Άρα δεν μπορούμε να επιμερίσουμε το κόστος ασφάλισης σ’ όλους τους παραγωγούς κι έτσι θα πρέπει να κινηθούμε στοχευμένα ανά καλλιέργεια», δηλώνει στο «Α» ο κ. Κουρεμπές.

Προς την κατεύθυνση αυτή προαναγγέλει στο δημοσιογράφο ότι οι παραγωγοί με δενδρώδεις καλλιέργειες, οι οποίες έχουν μεγάλη ασφαλιζόμενη αξία και παρουσιάζουν ευξημένη επικινδυνότητα, «εκτός από το γενικό ασφάλιστρο, θα μπορούν να πληρώνουν παραπάνω για να έχουν παραπάνω καλύψεις». Με άλλα λόγια, για να μπορούν οι συγκεκριμένοι παραγωγοί ναν αποζημιωθούν για ζημιές από αίτια που σήμερα δεν περιλαμβάνονται στον Κανονισμό του ΕΛΓΑ, θα πρέπει εκτός από την (υποχρεωτική) ασφαλιστική εισφορά 4% επί της αξίας της παραγωγής τους, να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, πληρώνοντας επιπλέον ασφάλιστρο στο πλαίσιο της προαιρετικής ασφάλισης.

Αντίθετα, για τους κτηνοτρόφους ο κ. Κουρεμπές προϊδεάζει για μείωση στο βασικό ασφάλιστρο 0,75% επί της ασφαλιζόμενης αξίας.

agro24.gr
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitterSource link