Διαστάσεις λαμβάνει το θέμα της συγχώνευσης του ΤΕΙ με το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, καθώς φαίνεται να υπάρχει σοβαρή διάσταση απόψεων αφενός μεν μεταξύ των δύο πρυτάνεων του Ζήση Μαμούρη του πανεπιστημίου, ο οποίος θεωρεί ότι ο διάλογος έχει εξαντληθεί και απομένει μόνο το νομοσχέδιο και του Ξενοφώντα Σπηλιώτη του ΤΕΙ Θεσσαλίας, ο οποίος δημοσιεύει και επιστολή με την οποία επισημαίνει πως οι διαφορές με το σχέδιο που παρουσιάζει το υπουργείο δεν έχουν εξομαλυνθεί και η συγχώνευση θα προχωρήσει μόνον αν ο υπουργός λειτουργήσει χωρίς να επιζητεί τη συναίνεση.
 
Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Γαβρογλου είχε δεσμευτεί στο δήμαρχο Απόστολο Καλογιάννη να επισκεφθεί τη Λάρισα και το campus του ΤΕΙ, αλλά μεσολάβησαν τα γεγονότα με τις φονικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική και προς το παρόν έχουμε αναβολή της επί9σκεψης. Την ίδια ώρα βέβαια ο υπουργός περνούσε από τη Βουλή τη συγχώνευση του πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του ΤΕΙ Ιονίων νήσων.

Ο νέος πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ζήσης Μαμούρης με δηλώσεις του θεωρεί πως ο διάλογος έχει εξαντληθεί και απομένει μόνο το νομοσχέδιο

Εντωμεταξύ ο αντιπρύτανης του ΤΕΙ Θεσσαλίας Μιχάλης Βραχνάκης υποστηρίζει ότι έχουν μείνει κάποιες λεπτομέρειες για να προχωρήσει η συγχώνευση , με τον πρύτανη κ. Σπηλιώτη να τον εγκαλεί , διότι είναι διαφορετική η άποψη της Συγκλήτου του ΤΕΙ που εκφράζει και το Ίδρυμα και ότι ο κ. Βραχνάκης εκφράζει προσωπικές απόψεις, που τις διατύπωσε και στη Σύγκλητο, η οποία όμως πήρε διαφορετική απόφαση να μην κάνει αποδεκτό το σχέδιο του υπουργού. . Η επιστολή που μας απέστειλε ο πρύτανης του ΤΕΙ κ. Σπηλιώτης έχει ως εξής:

Σε σχέση με τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τα ρεπορτάζ των τελευταίων ημερών στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, για το θέμα της συνένωσης των ΤΕΙ Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Πανεπιστημίου Θεσσαλίας , θέλω να δηλώσω τα εξής:

1. Αναφορικά με την εξέλιξη των συζητήσεων για τη συγχώνευση των τριών Ιδρυμάτων: Το τελευταίο έγγραφο που έλαβε το ΤΕΙ Θεσσαλίας από το Υπουργείο Παιδείας (με e-mail) ήταν στις 3-7-2018, και αναφερόταν σε ένα προτεινόμενο σχέδιο για τη “Νέα Αρχιτεκτονική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας”. Το e-mail του Υπουργείου ζητούσε την διατύπωση σχολίων και προτάσεων επί του κειμένου αυτού. Επί του σχεδίου αυτού διατύπωσε πράγματι γνώμη η Σύγκλητος του ΤΕΙ Θεσσαλίας με απόφασή της, όπως αναφέρεται παρακάτω, η οποία και εστάλη στο Υπουργείο. Έκτοτε δεν υπήρξε καμία επικοινωνία του Υπουργείου Παιδείας με το ΤΕΙ Θεσσαλίας, πέραν της συνάντησης της Πρυτανικής αρχής με τον Υπουργό, στο πλαίσιο της Συνόδου των Πρυτάνεων στην Αθήνα στις 12-7-2018, όπου ο Υπουργός ζήτησε από τον Σύμβουλό του κ. Π. Κυπριανό να εξαντλήσει κάθε περιθώριο διαλόγου για να εξομαλυνθούν οι διαφορές που υπάρχουν.
2. Η Σύγκλητος του ΤΕΙ Θεσσαλίας συνήλθε στις 11-7-2018 με αποκλειστικό θέμα την “Άποψη του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας επί του κειμένου – πρότασης του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων για την «Νέα Αρχιτεκτονική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας»”. Η Σύγκλητος αποφάνθηκε ότι οι προτάσεις του Υπουργείου δεν μπορούν να γίνουν κατά το μεγαλύτερο μέρος τους αποδεκτές. Παράλληλα, η Σύγκλητος κατά τη συνεδρίασή της διαμόρφωσε προτάσεις τόσο για την ακαδημαϊκή γεωγραφία του Ιδρύματος, όσο και το θεσμικό πλαίσιο που θα πρέπει να διέπει τη μετάβαση στο νέο Πανεπιστήμιο. Η απόφαση εστάλη στον Υπουργό και μέχρι σήμερα δεν υπήρξε καμμία απάντηση από το Υπουργείο.
3. Από τα παραπάνω καθίσταται σαφές ότι οι διαβεβαιώσεις διαφόρων (είτε εντός είτε εκτός του Ιδρύματος) ότι έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και “απομένουν λεπτομέρειες”, φαίνεται να έχουν αποκλειστικά πολιτικά κίνητρα και ασφαλώς καμμία σχέση με οποιαδήποτε πραγματική εξέλιξη.
4. Θεωρώ υποχρέωσή μου να επισημάνω ότι το Ίδρυμα εκπροσωπείται νόμιμα από τον Πρύτανη και δεσμεύεται από τις αποφάσεις της Συγκλήτου. Άλλα πρόσωπα εντός και εκτός του Ιδρύματος, δεν εκπροσωπούν το Ίδρυμα.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις της Συγκλήτου το ΤΕΙ Θεσσαλίας προτείνει λύσεις με γνώμονα την πραγματική ανάπτυξη της Γ’ βάθμιας εκπαίδευσης στη Λάρισα και την ισότιμη και αξιοπρεπή μεταχείριση όλων των κατηγοριών προσωπικού.

Ο ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΤΟΥ Τ.Ε.Ι. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

ΞΕΝΟΦΩΝ ΣΠΗΛΙΩΤΗΣ

 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
 Source link