Αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν άνοια στην τρίτη ηλικία αντιμετωπίζουν όσοι δεν καταναλώνουν καθόλου αλκοόλ ως μεσήλικες και ιδιαίτερα όσοι δεν πίνουν καθόλου κρασί. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν Γάλλοι και Βρετανοί επιστήμονες, οι οποίοι πραγματοποίησαν σχετική μελέτη, τονίζοντας βέβαια ότι και η κατανάλωση αλκοόλ πρέπει να γίνεται με μέτρο.

Συγκεκριμένα, από τα στοιχεία προκύπτει ότι, η πλήρης αποχή από το αλκοόλ στη μέση ηλικία σχετίζεται με μια μέση αύξηση κατά 45% της πιθανότητας εμφάνισης άνοιας, σε σύγκριση με τις περιπτώσεις όσων πίνουν μέχρι και ενάμισι μπουκάλι κρασί την εβδομάδα. Οι ειδικοί ωστόσο υπογραμμίζουν πως η κατανάλωση αλκοόλ (εν προκειμένω κατά τη μέση ηλικία στην οποία εστιάζει η μελέτη), πέρα από το επιτρεπόμενο όριο, έχει ως αποτέλεσμα ο κίνδυνος άνοιας να αυξάνεται σε βάθος χρόνου.

Αναλυτικότερα, αν κάποιος ξεπεράσει τις 14 μονάδες αλκοόλ την εβδομάδα, τότε αντιμετωπίζει μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας. (Ενδεικτικά, σε ένα μεγάλο ποτήρι κρασί των 250 ml –σχεδόν το ένα τρίτο του μπουκαλιού- περιέχονται περίπου τρεις μονάδες αλκοόλ).

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL) και του γαλλικού Ινστιτούτου Υγείας INSERM, με επικεφαλής την επιδημιολόγο δρα Σεβερίν Σαμπιά, ανέλυσαν στοιχεία για 9.087 άτομα ηλικίας 35 έως 55 ετών, εκ των οποίων 397 εμφάνισαν άνοια σε διάστημα 23 ετών.

Το ενδιαφέρον συμπέρασμα που προέκυψε από την έρευνα ήταν ότι –σύμφωνα με τις αναλύσεις των στοιχείων- όσο πιο μακρόχρονη ήταν η πλήρης αποχή ενός ανθρώπου από το αλκοόλ, τόσο μεγαλύτερος ήταν ο κίνδυνος να εκδηλώσει άνοια αργότερα στη ζωή του.

Από τους συμμετέχοντες στο ερευνητικό πείραμα, προέκυψε επίσης ότι όσοι δεν έπιναν καθόλου αλκοόλ και πριν από τη μέση ηλικία, είχαν κατά ποσοστό 67% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν άνοια.

Οι επιστήμονες επισήμαναν ότι η πρόληψη ενάντια στην άνοια πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα με δεδομένο ότι μέχρι το 2050, τα περιστατικά εκδήλωσης της συγκεκριμένης νόσου παγκοσμίως αναμένεται να τριπλασιασθούν.

«Δείξαμε ότι τόσο η μακρόχρονη αποχή από το αλκοόλ όσο και η υπερβολική κατανάλωσή του μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο άνοιας», δήλωσαν οι ερευνητές, οι οποίοι μέσω της εν λόγω μελέτης κατέληξαν επίσης στο συμπέρασμα ότι, όσοι απέχουν ολοκληρωτικά από το αλκοόλ, κινδυνεύουν περισσότερο από διαβήτη και καρδιοπάθεια, δύο παθήσεις που αποτελούν παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση άνοιας.

Από προηγούμενες έρευνες έχει γίνει γνωστό ότι η κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο βοηθάει στη μείωση της χοληστερίνης και της αρτηριακής πίεσης λειτουργώντας έτσι ως «ασπίδα» απέναντι στο διαβήτη και τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τις εφημερίδες Independent και The Telegraph, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε παρεξήγηση που θα ωθούσε τους ανθρώπους στην απερίσκεπτη κατανάλωση αλκοόλ ή που θα έδινε την εντύπωση ότι αυτό έχει ευεργετικές ιδιότητες, η δρ. Σεβερίν Σαμπιά διασαφηνίζει: «Προς το παρόν δεν βρισκόμαστε ακόμη στο σημείο όπου μπορούμε να πούμε ότι η κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο είναι καλή για τον εγκέφαλο, όμως είναι καλό ότι εντοπίσαμε ένα ‘κατώφλι’ πέρα από το οποίο οι πιθανότητες άνοιας αυξάνονται».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Independent/ The Telegraph

 
 
  Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
 Source link