«Η γεωργία θα αποτελέσει μέρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε οι Βρυξέλλες θέλουν να το συζητήσουν, είτε όχι», δήλωσε τη Δευτέρα (30 Ιουλίου) ο υπουργός Γεωργίας των ΗΠΑ, Sonny Perdue.

Παρόλο που Ευρωπαίος αξιωματούχος αρνήθηκε ότι το συγκεκριμένο θέμα αποτελούσε μέρος της συμφωνίας που επετεύχθη την περασμένη εβδομάδα μεταξύ του προέδρου Τραμπ και του προέδρου Γιούνκερ, ο κ. Perdue σχολίασε τη Δευτέρα ότι «πραγματικά κάτι τέτοιο δεν συμβαδίζει με τους στόχους μας».

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός αξιωματούχος έθεσε επί τάπητος ένα άλλο θέμα που προκαλεί αμφισβήτηση αναφορικά με τις επιθετικές κινήσεις της Ευρώπης στις γεωγραφικές ενδείξεις σε προϊόντα, όπως η φέτα ή μοτσαρέλα.

Οι Βρυξέλλες θέλουν να εμποδίσουν και άλλες χώρες να χρησιμοποιήσουν τις γεωγραφικές ενδείξεις, αλλά «δεν σκοπεύουμε να συμμορφωθούμε ως προς αυτό», σημείωσε.

Πάντως, σύμφωνα με κοινή δήλωση Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον θα «εργαστούν για άρση των εμποδίων και αύξηση του εμπορίου» σε μια σειρά προϊόντων, συμπεριλαμβανομένης της σόγιας.

Από την πλευρά του, ο κ. Perdue συμφώνησε ότι η Ευρώπη είναι πιθανό να εισαγάγει περισσότερη σόγια από τις Ηνωμένες Πολιτείες, δεδομένης της διαφοράς τιμής με τη Βραζιλία.

Οι Αμερικανοί αγρότες έχουν πληγεί έντονα από τα αντίποινα της Κίνας στον τομέα των εξαγωγών ιδίως όσον αφορά στη σόγια, γεγονός που ώθησε τον πρόεδρο Τραμπ να ανακοινώσει 12 δις δολάρια ενίσχυση στους αγρότες.

 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
 Source link