Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αναμένεται να αποφασίσει, αν οι νέες τεχνικές αναπαραγωγής φυτών (NPBTs) εμπίπτουν στη νομοθεσία των GM.

Αφενός, οι υποστηρικτές αυτών των τεχνικών δηλώνουν ότι θα αποτελέσουν καινοτομία για την γεωργία της ΕΕ και αφετέρου οι περιβαλλοντικές ΜΚΟ προειδοποιούν ότι η βιομηχανία αγροτικών ειδών διατροφής θέλει να προωθήσει γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα στην Ευρώπη.

Ο όρος NPBTs περιγράφει μια σειρά από επιστημονικές μεθόδους για τη γενετική μηχανική των φυτών με στόχο την ενίσχυση χαρακτηριστικών, όπως η αντοχή στη ξηρασία και η αντίσταση των παρασίτων.

Στο μεταξύ, η βιομηχανία αγροτικών ειδών διατροφής επισημαίνει ότι τα φυτά που λαμβάνονται μέσω αυτών των τεχνικών θα μπορούσαν να αποτελούν προϊόν συμβατικών τεχνικών πολλαπλής αναπαραγωγής που μιμούνται φυσικές διεργασίες και επομένως δεν μπορούν να θεωρηθούν ΓΤΟ.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει ότι αυτή η συγκεκριμένη απόφαση θα αποσαφηνίσει περαιτέρω το πεδίο εφαρμογής της νομοθεσίας των ΓΤΟ.

Η Κομισιόν υπογράμμισε ότι η υπόθεση αφορά στην ερμηνεία του νόμου, αλλά επισημαίνει ότι απαιτείται ένας ευρύτερος προβληματισμός για την καινοτομία.

«Προσβλέπουμε στην προδικαστική απόφαση. Γενικά, βρίσκεται σε εξέλιξη ένας ευρύτερος προβληματισμός της ΕΕ σχετικά με τις νέες τεχνικές αναπαραγωγής και την καινοτομία στον τομέα των σπόρων. Η απόφαση του Δικαστηρίου θα δώσει την ευκαιρία να διευκρινιστούν ορισμένες πτυχές του θέματος», ανέφερε εκπρόσωπος Τύπου της ΕΕ στη EURACTIV.

Σε συνέντευξή του στη EURACTIV, ο Επίτροπος Υγείας, Vytenis Andriukaitis, δήλωσε: «Πρόκειται για ένα ζήτημα που σχετίζεται με την ερμηνεία του ισχύοντος νόμου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει δικαίωμα να ερμηνεύσει το νόμο και εδώ έγκειται η δυσκολία».

 
euractiv.gr
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitterSource link