Ενίσχυση των δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του πληθυσμού, σχετικά με τα μέτρα πρόληψης των μεταδιδομένων νοσημάτων μέσω διαβιβαστών (κουνουπιών), αποφασίστηκε σήμερα (Παρασκευή) κατά τη διάρκεια σύσκεψης όλων των αρμοδίων επιστημονικών και υπηρεσιακών φορέων (υπουργεία Υγείας, Αγροτικής Ανάπτυξης, ΚΕΕΛΠΝΟ, της ΕΣΔΥ και Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου), με αφορμή τα κρούσματα για τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Όπως έγινε γνωστό, κατά τη συνάντηση αναλύθηκαν και αξιολογήθηκαν τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα, ενώ παράλληλα επικαιροποιήθηκαν οι δράσεις των φορέων Δημόσιας Υγείας, τόσο από την πλευρά του υπουργείου Υγείας, όσο και από τις ανάλογες υπηρεσίες των περιφερειών.

Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε να ενισχυθούν η έγκαιρη αναγνώριση των περιστατικών σε ανθρώπους και ζώα, η εντατικοποίηση των ψεκασμών σε επικίνδυνες περιοχές, καθώς και η τακτική και άμεση εργαστηριακή ανάλυση των σημείων ελέγχου.

Στο ίδιο πλαίσιο, η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας τόνισε την ανάγκη άμεσης αντίδρασης δήμων και περιφερειών στον τομέα της εντομοκτονίας και την ανάγκη λήψης ατομικών μέτρων προστασίας των πολιτών από τα κουνούπια. Μεταξύ των μέτρων ατομικής προστασίας περιλαμβάνονται οι σήτες στα παράθυρα, η χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με μεγάλη συγκέντρωση κουνουπιών, καθώς και η χρήση εντομοκτόνων στον αέρα.
Δώδεκα τα κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 12, εκ των οποίων τα 11 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση). Σε κάθε ένα κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου με προσβολή του κεντρικού νευρικού συστήματος αντιστοιχούν περίπου 140 μολυνθέντες από τον ιό με ήπια συμπτωματολογία ή ασυμπτωματικοί.

Μέχρι στιγμή, φέτος, ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει χτυπήσει στις περιοχές των Μεγάρων Αττικής, της Τανάγρας Βοιωτίας, της Χαλκηδόνας Θεσσαλονίκης και της Ηλιούπολης Αττικής.

Σημειώνεται ότι ο ιός είχε έξαρση το 2010 και στη συνέχεια τα κρούσματα είχαν καθοδική πορεία, ενώ μηδενίστηκαν τα έτη 2015 και 2016. Ωστόσο, πέρυσι, νέα κρούσματα προκάλεσαν την εγρήγορση των υπηρεσιών και φορέων υγείας.

Αναλυτικά:
Έτος 2010: Κρούσματα 262, θάνατοι 35.
Έτος 2011: Κρούσματα 100, θάνατοι 9.
Έτος 2012: Κρούσματα 161, θάνατοι 18.
Έτος 2013: Κρούσματα 86, θάνατοι 11.
Έτος 2014: Κρούσματα 15, θάνατοι 6.
Έτος 2015: Κρούσματα 0, θάνατοι 0.
Έτος 2016: Κρούσματα 0, θάνατοι 0.
Έτος 2017: Κρούσματα 48, θάνατοι 5.
Έτος 2018 (μέχρι 19/7/2018): Κρούσματα 12, θάνατοι 0.

 
 efsyn.gr 
 
  Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitterSource link