Στη δημοσιότητα δόθηκε η «Λευκή Βίβλος» της βρετανικής κυβέρνησης για το Brexit, σκιαγραφώντας την επιθυμητή μελλοντική σχέση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ.

Ικανοποιημένες από τη διατύπωση του σχεδίου δήλωσαν οι σημαντικότερες οργανώσεις του βρετανικού αγροδιατροφικού κλάδου, δεδομένου ότι, μέσω αυτού, υπερθεματίζεται η κρισιμότητα ενός ελεύθερου και χωρίς τριβές εμπορίου με την ΕΕ.

Το νέο σχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης για τη μετά Brexit εποχή αποσκοπεί στην εξασφάλιση μιας εμπορικής συνεργασίας με την ΕΕ, στην αποφυγή των σκληρών συνόρων μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Ιρλανδίας, και στη δυνατότητα του Ηνωμένου Βασιλείου να υπογράψει τις δικές του εμπορικές του συμφωνίες.

Η εμπορία αγροτικών αγαθών μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας και ΕΕ θα πραγματοποιείται στα πρότυπα μιας νέας ζώνης ελεύθερου εμπορίου, η οποία πιθανότατα θα βασίζεται στους κανόνες και τους κανονισμούς της ΕΕ. Σχολιάζοντας τη «Λευκή Βίβλο», η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Τερέζα Μέι, τόνισε ότι αυτή «ανταποκρίνεται στο Brexit που ψήφισαν οι πολίτες».

Μετά τη δημοσίευση της «Λευκής Βίβλου» για το Brexit, οι πρόεδροι των τεσσάρων οργανώσεων αγροτών της Μεγάλης Βρετανίας εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, εκφράζοντας την ικανοποίησή τους για τις στοχεύσεις του κυβερνητικού σχεδίου.

«Διαπιστώνουμε με ικανοποίηση ότι οι προτάσεις που συμφωνήθηκαν από το υπουργικό συμβούλιο περιλαμβάνονται σε αυτήν τη Λευκή Βίβλο, δεδομένου μάλιστα ότι οι τέσσερις οργανώσεις αγροτών του Ηνωμένου Βασιλείου υποστηρίζουν εδώ και καιρό ότι το ελεύθερο και χωρίς τριβές εμπόριο μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου είναι ζωτικής σημασίας για τον αγροδιατροφικό τομέα», αναφέρεται στην από κοινού δήλωση των προέδρων της Ένωσης Αγροτών της Μεγάλης Βρετανίας (NFU) και των αντίστοιχων συνδικάτων της Ουαλίας, της Βόρειας Ιρλανδίας και της Σκωτίας.

«Προκειμένου οι Βρετανοί αγρότες να συνεχίσουν να παίζουν τον ρόλο τους στην παροχή υψηλής ποιότητας και οικονομικά προσιτών τροφίμων στους Βρετανούς πολίτες, καθώς και να επιτυγχάνουν τους περιβαλλοντικούς τους στόχους, η αρχή μιας ζώνης ελεύθερου εμπορίου για τα αγαθά, συμπεριλαμβανομένων των αγροδιατροφικών ειδών, είναι ζωτικής σημασίας για την τομέα», προσθέτουν οι οργανώσεις.

Επιπλέον, οι οργανώσεις επανέλαβαν ότι η ανεξάρτητη εμπορική πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου δεν πρέπει να επιδιώκει να υπονομεύει τα ισχύοντα βρετανικά πρότυπα και ότι η καθιέρωση μιας στενής σχέσης με την Ευρώπη θα επιτρέψει τη συνέχιση αυτών των προτύπων.

Προβληματισμός για την άρση της ελεύθερης κυκλοφορίας εργαζομένων

Παρ’ όλα αυτά, οι οργανώσεις αγροτών εξέφρασαν την ανησυχία τους ως προς τη δέσμευση της κυβέρνησης να τερματίσει την ελεύθερη μετακίνηση των Ευρωπαίων προς τη Μεγάλη Βρετανία, επισημαίνοντας ότι πρέπει να αναγνωριστεί η σημασία τόσο των εποχικών όσο και των μόνιμων αλλοδαπών αγρεργατών, που βοηθούν τις βρετανικές αγροτικές εκμεταλλεύσεις, να συνεχίσουν να παράγουν τρόφιμα για το έθνος.

«Η αγροδιατροφική βιομηχανία συνεχίζει να παροτρύνει την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μια μεταναστευτική πολιτική που θα βασίζεται στα πραγματικά δεδομένα και στις ανάγκες των επιχειρήσεων, αντανακλώντας τη σημασία αυτών των εργαζομένων στον αγροδιατροφικό τομέα», αναφέρουν οι πρόεδροι των αγροτικών οργανώσεων.

Βρετανική Ομοσπονδία Τροφίμων και Ποτών: Εξαιρετικά ενθαρρυντικό σχέδιο

Ως «εξαιρετικά ενθαρρυντική» χαρακτηρίστηκε η κυβερνητική κατεύθυνση της «Λευκής Βίβλου» και από τον Σύνδεσμο Τροφίμων και Ποτών του Ηνωμένου Βασιλείου. «Είναι θετικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει λάβει υπόψη της τις συνέπειες των εμπορικών τριβών για την αγροδιατροφή και την επισιτιστική ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε ο Ian Wright, διευθύνων σύμβουλος της FDF.

«Οι παραγωγοί τροφίμων και ποτών βασίζονται σε ολοκληρωμένες αλυσίδες εφοδιασμού, με συστατικά και τελικά προϊόντα που συχνά διασχίζουν τα σύνορα του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ, κυρίως στην Ιρλανδία», πρόσθεσε ο Wright.

 
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitterSource link