Την γύμνια των κρατικών μηχανισμός αποκάλυψε ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου, Βαγγέλης Μπουρνούς λέγοντας πως ποτέ δεν έλαβαν εντολή για εκκένωση.

Ουδέποτε δόθηκε εντολή για εκκένωση οικισμών στη Ραφήνα από τους αρμόδιους αποκάλυψε ο δήμαρχος Ραφήνας. «Αυτό δεν συνέβη ποτέ. Δεν επικοινώνησε κανένας μαζί μου. Η φωτιά έφτασε σε μισή ώρα στη θάλασσα. Μην προσπαθούν κάποιοι να μεταθέσουν ευθύνες», είπε ο κ. Μπουρνούς στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ερωτηθείς για το εάν η περιφερειακή σύμβουλος πολιτικής προστασίας, κυρία Τσούπρα έδωσε εντολή εκκένωσης.

Ο δήμαρχος Ραφήνας επιμένει ότι ουδέποτε συνέβη κάτι τέτοιο. «Να μου πει κάποιος ποιος μου την έδωσε», επισήμανε, υποστηρίζοντας ότι με την κυρία Τσούπρα, αν και βρέθηκαν δια ζώσης, δεν αντάλλαξαν κουβέντα και δεν κατάφεραν να μιλήσουν.

Ανέτοιμος ο μηχανισμός να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές

Ένας… ξεχαρβαλωμένος, αποδυναμωμένος με ελλείψεις πυροσβεστικός μηχανισμός πιάστηκε απροετοίμαστος με τις πρώτες μεγάλες πυρκαγιές του καλοκαιριού, αφήνοντας πίσω του νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

Οι ακραίες καιρικές συνθήκες με υψηλές θερμοκρασίες και ισχυρούς ανέμους είχαν… προβλεφθεί από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ωστόσο ο σχεδιασμός αντιμετώπισής τους ήταν ελλειμματικός και ανεπαρκής. Πυροσβεστικά οχήματα εγκλωβίστηκαν στην Εθνική Οδό, επιχειρώντας να προσεγγίσουν στην Κινέτα, καθώς δεν είχε προβλεφθεί η έγκαιρη διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων σε αυτή, ενώ κάποια από αυτά… άδειασαν και δεν είχαν δυνατότητα να γεμίσουν τις δεξαμενές τους, με τους «άοπλους» πυροσβέστες να κοιτάζουν από απόσταση την φωτιά να κατακαίει τα πάντα.

Η αρχική εκτίμηση ότι η φωτιά που ξέσπασε στις 12:03 στη θέση Αέρας στα Γεράνεια Όρη κατευθύνεται προς την κορυφή του βουνού αποδείχθηκε λανθασμένη.

Ο «στρατηγός» άνεμος άλλαξε κατεύθυνση… καταβρόχθισε δεκάδες κατοικίες στο Πανόραμα και Γαλήνη Κινέτας, υπερπήδησε την Εθνική Οδό και έφθασε έως την παραλία κατακαίοντας παραθεριστικές κατοικίες, τουριστικά καταλύματα και επιχειρήσεις. Το πρώτο πυροσβεστικό όχημα έφθασε στο Πανόραμα Κινέτας σχεδόν… μία ώρα μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς.

ΠΗΓΗ
https://www.pentapostagma.gr/

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(); Στηρίξτε τον Melissocosmo κάνοντας like στην σελίδα του…

(function(d, s, id) var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = “//connect.facebook.net/el_GR/sdk.js#xfbml=1&version=v2.9”; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); (document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();Source link