Του Θανάση Πετράκου*

Χιλιάδες αγρότες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να χάσουν την ιδιότητα του «κατά κύριο επάγγελμα αγρότη», διότι για πρώτη χρονιά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν έχει εκδώσει ακόμη εγκύκλιο -όπως έκανε μέχρι και πέρυσι- ώστε όσοι είναι όλα τα προηγούμενα χρόνια «κατά κύριο επάγγελμα αγρότες» αλλά δεν είχαν κάνει την προηγούμενη χρονιά δήλωση ΟΣΔΕ, να μην χάνουν την ιδιότητά τους.

Οι αρνητικές συνέπειες για τους αγρότες αυτούς θα είναι βαρύτατες:

• Δεν θα έχουν τη βεβαίωση ότι συνεχίζουν να είναι «κατά κύριο επάγγελμα αγρότες», συνεπώς δεν θα μπορούν να πουλήσουν τα προϊόντα τους με ό,τι συνεπάγεται αυτό.

• Ο κίνδυνος είναι άμεσος διότι σε λίγες ημέρες, στις 26 Ιουλίου, λήγει η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και ο αποχαρακτηρισμός χιλιάδων «κατά κύριο επάγγελμα αγροτών» θα έχει ως συνέπεια όλοι αυτοί οι αγρότες να πληρώσουν πολύ αυξημένο φόρο αφού δεν τους αναγνωρίζεται αφορολόγητο.

Για όλους αυτούς τους λόγους η ΛΑΕ καλεί τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να εκδώσει άμεσα την εγκύκλιο που απαιτείται, όπως έκανε τα προηγούμενα χρόνια, ώστε να μην καταστραφούν χιλιάδες «κατά κύριο επάγγελμα αγρότες».

Προειδοποιούμε και τονίζουμε ότι θα αποτελεί απαράδεκτη κουτοπονηριά, ντροπή και μέγιστη κοινωνική αναλγησία αν γίνει αυτό που κυκλοφορεί ευρέως, ότι η έκδοση της εγκυκλίου θα γίνει μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Διότι οι αγρότες δεν τρώνε κουτόχορτο. Θα καταλάβουν πολύ καλά ότι μοναδικός στόχος αυτής της κουτοπόνηρης ενέργειας θα είναι να κλέψει η κυβέρνηση χρήματα από τις τσέπες των αγροτών.

*Ο Θανάσης Πετράκος είναι υπεύθυνος Αγροτικής Πολιτικής της Π.Γ της ΛΑ.Ε. και πρώην βουλευτής Μεσσηνίας. 

 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitterSource link