Η μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία παγκοσμίως μεταξύ ΕΕ-Ιαπωνίας αποτελεί και την πρώτη που έχει υπογράψει η Ευρώπη στο πλαίσιο στήριξης της Συμφωνίας του ΟΗΕ για το κλίμα.

Τα δύο μέρη συμφώνησαν, μεταξύ άλλων, να συνεργαστούν, προκειμένου να υποστηρίξουν τη Συμφωνία του Παρισιού. Το εμπόριο θα μπορούσε «να συμβάλλει θετικά» στον αγώνα για την υπερθέρμανση του πλανήτη αναφέρει χαρακτηριστικά το κείμενο της συμφωνίας.

Επιπλέον, η Ιαπωνία και η ΕΕ θα «προσπαθήσουν να διευκολύνουν» το εμπόριο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και άλλες λύσεις που στοχεύουν σε χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Η Ευρωπαία Επίτροπος για το Εμπόριο, Cecilia Malmström, δήλωσε στο παρελθόν ότι η συμμετοχή στη Συμφωνία του Παρισιού αποτελεί προϋπόθεση για την επίτευξη διαπραγματεύσεων ελεύθερου εμπορίου με την Ευρώπη.

Την Τρίτη, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ υπογράμμισε: «Είναι μια πράξη τεράστιας στρατηγικής σημασίας για τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες, σε μια εποχή που ορισμένοι τους αμφισβητούν».

Η συνεργασία μεταξύ της Ιαπωνίας και της ΕΕ θα επεκταθεί πέρα ​​από το εμπόριο σε άλλους κρίσιμους τομείς, πρόσθεσε ο κ. Τουσκ, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής.

Από την πλευρά της η Επίτροπος Μάλμστρομ συμπλήρωσε: «Στέλνουμε ένα ηχηρό μήνυμα ότι δύο από τις μεγαλύτερες οικονομίες παγκοσμίως εξακολουθούν να πιστεύουν στο ανοιχτό εμπόριο και αντιτίθενται τόσο στην μονομερή προσέγγιση, όσο και στον προστατευτισμό».

 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitterSource link