Θα συσταθεί Ομάδα Εργασίας για τα προβλήματα στη συνταγογράφηση, θα υπάρξουν βελτιώσεις στην πλατφόρμα υπόσχεται το ΥπΑΑΤ

Την Δευτέρα, 9 Ιουλίου 2018, έγινε συνάντηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα τα προβλήματα που υπάρχουν στη συνταγογράφηση. Στην συνάντηση αποφασίστηκε να δημιουργηθεί μια ομάδα εργασίας, πιθανόν προς τα τέλη Αυγούστου, η οποία θα καταγράφει όλα τα προβλήματα που υπάρχουν στο σύστημα διακίνησης φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Ακόμη το Υπουργείο δεσμεύτηκε για βελτίωση της πλατφόρμας και όταν ο χρήστης θα πατάει το ΑΦΜ ή το όνομα του παραγωγού, να εμφανίζεται η καρτέλα του παραγωγού, με στοιχεία όπως ο Νομός, ο Δήμος, η κύρια καλλιέργεια.

Η ομάδα εργασίας θα αποτελείται:

Α) από τον ΕΣΥΦ,

Β) από εκπροσώπους του Υπουργείου και

Γ) από 5μελής επιτροπή γεωπόνων, που θα προέρχονται από φορείς και συλλόγους γεωπόνων ελευθέρων επαγγελματιών.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο Πρόεδρος της ΠΟΣΓ κ. Δημήτρης Σοφολόγης, «στη σύσκεψη που είχε διάρκεια πάνω από τρεις ώρες συμμετείχαν πολλοί φορείς και αναλύθηκαν λεπτομερώς όλα τα θέματα που αφορούν τη συνταγογράφηση φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Προσωπικά εκτιμώ ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι μέχρι σήμερα μεγάλος αριθμός παραγωγών δεν διαθέτει πιστοποιητικό ορθολογικής χρήσης φυτοπροστατευτικών».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος στον Σύλλογο Γεωπόνων Εμπόρων Γεωργικών Εφοδίων κ. Πασσαλής Αβραάμ, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «η σύσκεψη θεωρώ ότι ήταν επιτυχής. Έγινε δεκτό όλο το Παράρτημα της επιστολής που κατατέθηκε στο Υπουργείο, που αφορούν τις αλλαγές, με σκοπό την βελτίωση της εφαρμογής για την συνταγογράφηση. Αυτό που δεν δέχτηκε το ΥπΑΑΤ είναι να υπάρξει μια «ελαστικότητα» και να χορηγούνται συνταγές χωρίς την κατοχή πιστοποιητικού ή την δήλωση υπεύθυνου ψεκαστή».

Στη συνάντηση αυτή και μετά από πολλές επισημάνσεις του Συλλόγου Γεωπόνων Εμπόρων Γεωργικών Εφοδίων, έγινε κατανοητό από το Υπουργείο ότι με τη συνταγογράφηση, αφενός οι γεωπόνοι επιφορτίστηκαν με υπερβολική εργασία, και αφετέρου αυτό δεν αύξησε το κόστος στον αγρότη, διότι όπως εξηγήσαμε στο Υπουργείο κανένα από τα μέλη μας, αλλά και γενικότερα κανένας γεωπόνος, που εμπλέκεται στην διαδικασία της συνταγογράφησης και ηλεκτρονικής καταγραφής ανά την Ελλάδα δεν χρέωσε την υπηρεσία αυτή, ώστε αυτό να επιβαρύνει το ήδη υψηλό κόστος παραγωγής του Έλληνα αγρότη.

Εξάλλου υπογραμμίστηκε ότι μέσα από την διαδικασία της συνταγογράφησης μέχρι τώρα γίνεται έμμεσα ο έλεγχος των πιστοποιητικών ορθολογικής χρήσης, που πρέπει να έχουν όλοι όσοι κάνουν χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Για τον λόγο αυτό, έγινε απολύτως δεκτό από την πολιτική ηγεσία να μην προστεθούν περισσότερες ευθύνες στα γεωπονικά καταστήματα, αφού υπήρχε προγραμματισμός από αρχές του 2019 να γινόταν και ο έλεγχος κατοχής των στικ των ψεκαστικών μηχανημάτων μέσω της συνταγογράφησης!!
Εξετάζεται τώρα ένας τρόπος, ώστε ο έλεγχος να γίνεται μέσω των δηλώσεων ΟΣΔΕ και όχι μέσω των γεωπονικών καταστημάτων.

Στην συζήτηση έγινε αποδεκτό να γίνονται πωλήσεις για την προαγορά αγροτικών εφοδίων και συνταγογράφηση για τα ζιζανιοκτόνα και μυκητοκτόνα με αιτιολογία την προληπτική χρήση και όχι την κατασταλτική.

Έγινε επίσης δεκτό, να λυθούν τα προβλήματα που παρουσιάζει το σύστημα, ώστε να γίνει ιδιαίτερα φιλικό προς τον χρήστη.

Το Υπουργείο δεσμεύτηκε ώστε όταν ο χρήστης θα πατάει το ΑΦΜ ή το όνομα του παραγωγού, να εμφανίζεται η καρτέλα του παραγωγού, με στοιχεία όπως ο Νομός, ο Δήμος, η κύρια καλλιέργεια. Αν θέλει βέβαια, κάποιος να αλλάξει την κύρια καλλιέργεια, θα έχει την δυνατότητα αλλαγής.

Έγινε δεκτή η πρόταση για να υπάρξει η δυνατότητα επεξεργασίας της συνταγής μετά την οριστικοποίηση από τον γεωπόνο. Εξετάζεται πλέον το διάστημα για τον επανέλεγχο της συνταγής.

Έγιναν επίσης δεκτές οι προτάσεις για το ερασιτεχνικό και κατανόησαν ότι υπάρχουν προβλήματα με τις μικροσυσκευασίες. Για τον λόγο αυτό το Υπουργείο αποδέχτηκε να θεσμοθετηθεί μια μόνιμη ομάδα εργασίας, η οποία θα συζητάει σε καθορισμένα χρονικά διαστήματα για όλα τα θέματα της φυτοπροστασίας.

Το Υπουργείο έκανε επίσης δεκτή την πρόταση για επιδότηση κατάλληλων προγραμμάτων για την συνταγογράφηση, ώστε να απαλλαγεί ο γεωπόνος από το κόστος της αγοράς προγράμματος, με την προϋπόθεση όμως ότι θα βρεθεί πρόγραμμα επιδότησης μέσω ΕΣΠΑ.

Το Υπουργείο παρακάλεσε τους εκπροσώπους των γεωπόνων να συμβουλεύσουν και να ενημερώσουν τους συναδέλφους, ώστε να κάνουν όσο το δυνατόν περισσότερες συνταγές. Κατανοούν ότι υπάρχουν δυσκολίες και πίεση από τον φόρτο εργασίας, αλλά τόνισαν να μην υπάρχει αμέλεια.

Αυτή τη στιγμή το Υπουργείο είναι έτοιμο να κάνει ελέγχους στα καταστήματα για την συνταγογράφηση, όμως κρατάει στάση αναμονής προσπαθώντας να δείξει κατανόηση στην δυσκολία της εφαρμογή της.

Σε περίπτωση που το Υπουργείο διαπιστώσει ότι ένα κατάστημα δεν κάνει καθόλου συνταγές ή ελάχιστες, τότε αυξάνεται η πιθανότητα για έλεγχο από την ΔΑΟΚ.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο Υφυπουργός του ΥΠΑΑΤ κ. Βασίλης Κόκκαλης, ο Γεν. Γραμματέας του ΥΠΑΑΤ κ. Νίκος Αντώνογλου, η Γενική Διευθύντρια του Τμήματος Φυτοπροστασίας του ΥΠΑΑΤ κα Μαυρίδου Αννούλα, ο υπάλληλος του Τμήματος Φυτοπροστασίας του ΥΠΑΑΤ κ. Βλάχος Διονύσης, η Γενική Διευθύντρια του ΕΣΥΦ κα Φραντζέσκα Υδραίου, από τον Σύλλογο Γεωπόνων Εμπόρων Γεωργικών Εφοδίων 5μελής εκπροσώπηση του ΔΣ, ο κ. Πασσαλής Αβραάμ – Πρόεδρος, ο κ. Ζησόπουλος Νικόλαος –Αντιπρόεδρος, ο κ. Καμαριώτης Εμμανουήλ –Γεν. Γραμματέας, ο κ. Βράνας Χρήστος -Ταμίας, και ο κ. Χατζόγλου Κυριάκος -Μέλος, εκπρόσωποι της ΠΟΣΓ, ο κ. Σοφολόγης Δημήτρης – Πρόεδρος και ο κ. Παναγούλης Χρήστος – Γεν. Γραμματέας, από το ΓΕΩΤΕΕ Παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας, ο κ. Μυστακίδης Ζαφείρης – Πρόεδρος, από τον Σύλλογο Ιδιοκτητών Καταστημάτων Αγροεφοδίων Ν. Ιωαννίνων, ο κ. Δεβέκος Μιχαήλ – Πρόεδρος, από τον Σύλλογο Γεωπόνων Ελευθέρων Επαγγελματιών Ν. Μεσσηνίας, ο κ. Ζωντανός Απόστολος – Γεν. Γραμματέας και ο κ. Ποντίκης Θεόδωρος –Ταμίας, από τον Σύλλογο Γεωπόνων Ν. Καβάλας, ο κ. Μπαλίκας Γεώργιος – Πρόεδρος, από τον Σύλλογο Γεωπόνων Ελευθέρων Επαγγελματιών Ν. Αργολίδας, ο κ. Μπινιάρης Αναστάσιος – Πρόεδρος.

 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
 Source link