Στο Ηράκλειο θα βρεθεί την ερχόμενη Δευτέρα ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, προκειμένου στις 12 το μεσημέρι να παρευρεθεί σε ειδική συνεδρίαση της Συγκλήτου του ΤΕΙ Κρήτης, όπου θα συζητηθεί η προοπτική και οι δυνατότητες εξέλιξης του Ιδρύματος.

Νωρίτερα θα γίνει η τελετή υπογραφής δύο μνημονίων συνεργασίας μεταξύ του ΤΕΙ Κρήτης και του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στις 9 το πρωί στο ΤΕΙ, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας, αρμόδιου για την έρευνα και την καινοτομία, Κώστα Φωτάκη.
Τα μνημόνια θα υπογράψουν ο πρύτανης του ΤΕΙ Κρήτης, καθηγητής Νίκος Κατσαράκης και ο πρόεδρος του ΔΣ του ΙΤΕ, καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης.
Ο κ. Φωτάκης θα αναφερθεί στον τρόπο και στη διαδικασία υλοποίησης των δυο αυτών μνημονίων συνεργασίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην από κοινού ανάπτυξη ενός Κέντρου Έρευνας και Εκπαίδευσης στον αγροδιατροφικό τομέα, ο οποίος αποτέλεσε έναν από τους πλέον ισχυρά χρηματοδοτούμενους τομείς έρευνας από το πρόγραμμα, «Ερευνώ, Καινοτομώ, Δημιουργώ», της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας.

Τα αντικείμενα των δύο μνημονίων συνεργασίας είναι:

  1. Η από κοινού οργάνωση διδακτορικών σπουδών.
  2. Το ΤΕΙ Κρήτης έχει ήδη καταθέσει στο Υπουργείο προς αξιολόγηση και έγκριση οργάνωσης διδακτορικών σπουδών στα παρακάτω Τμήματα:
  • Μηχανολόγων Μηχανικών ΤΕ
  • Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΤΕ
  • Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ
  • Ηλεκτρονικών Μηχανικών ΤΕ
  • Μηχανικών Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος ΤΕ
  • Τεχνολόγων Γεωπόνων
Η από κοινού ανάπτυξη ερευνητικών και εκπαιδευτικών δομών στον Αγροδιατροφικό τομέα, με κεντρικό άξονα το Αγρόκτημα του ΤΕΙ Κρήτης στο Ηράκλειο. Στόχος είναι το Αγρόκτημα, μια έκταση που ξεπερνά τα 100 στρέμματα, να αναβαθμιστεί και να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την Αγροδιατροφή στην Κρήτη, τη χώρα και ολόκληρη τη Μεσόγειο. Εκεί σχεδιάζεται να ενταχθούν δράσεις που θα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα, από επιδεικτικούς αγρούς και ρομποτικά συστήματα υποστήριξης των καλλιεργειών, βιολογικές καλλιέργειες, καθώς και δράσεις που σχετίζονται με τη μοριακή βιολογία και τη γενετική.Source link