Την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μείωση του προϋπολογισμού στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) μετά το 2020 απέρριψαν οι υπουργοί Γεωργίας της Γαλλίας και της Γερμανίας, επιμένοντας ότι θα πρέπει να παραμείνει στο τρέχον επίπεδο.

Ειδικότερα, ο Γάλλος υπουργός, Stéphane Travert και η Γερμανίδα ομόλογός του, Julia Klöckner υπέγραψαν κοινή δήλωση για τη μελλοντική ΚΑΠ, η οποία παρουσιάστηκε στο Συμβούλιο της DG AGRI στο Λουξεμβούργο τη Δευτέρα (16 Ιουλίου), υποστηρίζοντας ότι ο προϋπολογισμός της ΚΑΠ θα πρέπει να παραμείνει στα σημερινά επίπεδα.

«Χαιρετίζω το γεγονός ότι η Γερμανία συμφώνησε με την αντίθεσή μας στον προϋπολογισμό που πρότεινε η Επιτροπή για την ΚΑΠ. Μια κοινή γαλλο-γερμανική ρητορική είναι απαραίτητη, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία αυτής της θεμελιώδους πολιτικής της ΕΕ», δήλωσε ο κ. Travert.

Μετά την πρωτοβουλία για το Brexit και την εμφάνιση νέων προτεραιοτήτων, όπως η ασφάλεια και η μετανάστευση, η Επιτροπή πρότεινε περικοπή κατά 5% της χρηματοδότησης της ΚΑΠ στις προτάσεις για τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027.

Η Γαλλία, ο μεγαλύτερος δικαιούχος των κεφαλαίων της ΚΑΠ και άλλα κράτη μέλη, όπως η Ισπανία και η Ελλάδα, εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την πρόταση της Επιτροπής μέσω της «Διακήρυξης της Μαδρίτης».

Στο μεταξύ, σε πρόσφατη έρευνά της, η Farm Europe διαπίστωσε ότι το νέο μοντέλο διακυβέρνησης είναι «περίπλοκο», καθώς στην πράξη συνεπάγεται περισσότερες αρμοδιότητες για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με τις προτάσεις της Κομισιόν, που ανακοινώθηκαν τον περασμένο Ιούνιο, υιοθετείται ένα νέο «πρότυπο παράδοσης», βάσει του οποίου τα κράτη μέλη έχουν μεγαλύτερο περιθώριο να παρουσιάσουν τις δικές τους εθνικές στρατηγικές, οι οποίες θεωρητικά πρέπει να συμμορφώνονται με τους γενικούς στόχους που θέτει η ΕΕ.

Ωστόσο, για τη Farm Europe κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει.

«Με την προτεινόμενη μετατόπιση των προτύπων, η διαμόρφωση της ΚΑΠ και το όραμα για το μέλλον της γεωργίας της ΕΕ θα μετακυλήσουν από τους συννομοθέτες στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θα εγκρίνει ή θα απορρίπτει την εκάστοτε εθνική ή περιφερειακή στρατηγική, βασισμένη στον πρώτο πυλώνα που εστιάζει κατά 98% στην οικονομική ευελιξία και 65% στην αγροτική ανάπτυξη (το 30% προορίζεται για περιβαλλοντικά μέτρα και ένα 5% για το LEADER)», ανέφερε χαρακτηριστικά η Farm Europe.

Η εν λόγω προσέγγιση υπονομεύει την πολιτική πτυχή της πολιτικής, πρόσθεσε.

Η Επιτροπή υπογράμμισε ότι οι νέες προτάσεις πρέπει να εκσυγχρονιστούν και να απλοποιήσουν την ΚΑΠ. Εντούτοις, αρκετά κράτη μέλη προειδοποιούν ότι τα προτεινόμενα μέτρα θα καταστήσουν ακόμα πιο περίπλοκη την κατάσταση.

«Οι απαιτήσεις είναι ιδιαίτερα υψηλές και φαίνεται να οδηγούν σε αύξηση της γραφειοκρατίας και του διοικητικού φόρτου για τα κράτη μέλη και τους δικαιούχους», δήλωσε χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Αποστόλου.

Διαβάστε περισσότερα

European Commission: EU Budget: the Common Agricultural Policy beyond 2020

 
 
  Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitterSource link