Με την απαραίτητη πίστωση των 8,5 εκατ. ευρώ εγκεκριμένη από χθες Τετάρτη 18 Ιουλίου για την αποζημίωση των περσινών ζημιών στα ροδάκινα και τα νεκταρίνια από τις άκαιρες βροχοπτώσεις του Ιουλίου του 2017, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφιμων αναζητούν πλέον τη φόρμουλα για το πώς και με ποιό τρόπο θα μοιραστεί το κονδύλι στους αγρότες. Οι μέχρι σήμερα πληροφορίες συγκλίνουν, ότι εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, δεν θα λάβουν όλοι οι παραγωγοί ροδάκινων και νεκταρινιών που έκαναν αίτηση χρήματα από το πακέτο. Υπενθυμίζεται, ότι συνολικά την σχετική αίτηση είχαν υποβάλλει στους φορείς που τις συγκέντρωναν κοντά στους 12.500 παραγωγούς. Ήδη, πάντως, η Νέα Δημοκρατία και ο πρώην υπουργός Γεωργίας, κ. Γιώργος Καρασμάνης κάνει λόγο για ενίσχυση-φιλοδώρημα.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, κ. Χρήστος Γιαννακάκης, «οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν αντιστοιχούν σε μια έκταση 133.000 στρεμμάτων με διάφορες ποικιλίες ροδάκινων και νεκταρινιών».

Σύμφωνα με τον ίδιο «τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να αποφασιστεί κατόπιν της σχετικής επεξεργασίας, ο τρόπος με τον οποίο θα αποδοθούν τα χρήματα στους δικαιούχους».

Οι πληροφορίες πάντως αναφέρουν, ότι ορισμένες ποικιλίες δηλώθηκαν καθ’ υπερβολή, ενώ υπάρχουν εκμεταλλεύσεις με ζημίες που ποικίλουν, οπότε δεν θα υπάρξει ενιαίος τρόπος κατανομής.

Σημειωτέον ότι το όριο για τις αποζημιώσεις μέσω de minimis ανά εκμετάλλευση, που ισχύει σήμερα είναι τα 25.000 ευρώ, όπερ σημαίνει, ότι και οι φετινές ζημιές θα μπορούσαν να ενταχτούν στα de minimis.

Καρασμάνης: Εφαρμόστε έστω και τώρα τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ για δίκαιες και αντικειμενικές αποζημιώσεις

Τις εξελίξεις σε σχέση με τις αποζημιώσεις σχολίασε ο πρώην υπουργός Γεωργίας και νυν βουλευτής Πέλλας της ΝΔ, κ. Γιώργος Καρασμάνης, τονίζοντας ότι «ο τρόπος που διάλεξε, ο υπουργός να αποζημιώσει τους αγρότες από τις βροχοπτώσεις του 17 θα δημιουργήσει πολλές αδικίες σε βάρος τους και επιπλέον η όποια ενίσχυση θα είναι ένα φιλοδώρημα».

«Τον καλώ για μια ακόμη φορά να εφαρμόσει τον κανονισμό του ΕΛΓΑ για δίκαιες και αντικειμενικές αποζημιώσεις.

Δεν τους «χαρίζει» τίποτα! Το δικαιούνται, έστω και καθυστερημένα!!!

Ας δώσει επιτέλους ένα τέλος σε αυτό το θέατρο του παραλόγου», κατέληξε ο κ. Καρασμάνης.

Source link