Του Νίκου Μπουνάκη*

Η δημοσιονομική εκτροπή υπήρξε η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη ήταν η υποχώρηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Το αποτύπωμα της αναπτυξιακής υστέρησης δεν εξοβελίζεται όση αυταρέσκεια κι αν διαθέτουμε. Ούτε καλύπτεται από τις διάφορες φαντασιώσεις και συνωμοσιολογίες, τις οποίες κάποιοι εύκολα διακινούν εδώ και δέκα χρόνια. Πόσω μάλλον από τις θεωρίες περί ψεκασμένων.

Η πολιτική τύφλωση και καθυστέρηση μπορεί να γέμισαν τις δεξαμενές του λαϊκισμού, δεν ανέτρεψαν όμως την πραγματικότητα. Η απλή λογική μάς δείχνει ότι αν δεν μεγαλώσουμε την πίτα δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να διανέμουμε μεγαλύτερο μερίδιο. Ούτε θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις νέες ανάγκες και απαιτήσεις.

Δείκτης για να διαπιστώσουμε αν μια οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ανάταξης είναι η ανταγωνιστικότητά της. Στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον το καίριο αυτό ζήτημα συνδέεται με την εξαγωγική δραστηριότητα. Η αλήθεια είναι ότι αυτή αιμοδοτεί την ελληνική οικονομία.

Θετική εξέλιξη συνιστά το ότι οι ελληνικές εξαγωγές, κατά το τρίμηνο Ιανουαρίου- Μαρτίου του 2018, αυξήθηκαν κατά 13,3%, σύμφωνα με έρευνα του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων που βασίστηκε σε στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Η νέα αυτή ώθηση δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την αποκατάσταση των αναγκαίων και απαραίτητων οικονομικών λειτουργιών.

Το κυριότερο, αποκαλύπτει τη δυναμική και την εξωστρέφεια του ιδιωτικού τομέα. Τη βούλησή του να εδραιώσει περαιτέρω την παρουσία του σε σημαντικούς εξαγωγικούς προορισμούς. Σημαντικότεροι, βεβαίως, εμπορικοί εταίροι είναι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυρίως αυτές της Ευρωζώνης, όπου το ποσοστό ανέρχεται πάνω από το 50%.

Ωστόσο, εξαιρετικές είναι και οι επιδόσεις σε άλλες γεωγραφικές περιοχές με πιο χαρακτηριστική αυτή της Τουρκίας, όπου κατά τους πρώτους τρεις μήνες του χρόνου που διανύουμε, οι εξαγωγές ανήλθαν στο ποσό των 579,9 εκατ. ευρώ.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι και στον πρωτογενή τομέα έχουμε σημαντική αύξηση των πωλήσεων του ελαιολάδου, φτάνοντας στο ποσοστό του 65,4%. Ενώ ένα άλλο ελληνικό προϊόν που κερδίζει συνεχώς έδαφος στις ξένες αγορές είναι το επιτραπέζιο σταφύλι.

Τις εξαγωγικές δυνατότητες των Ελλήνων παραγωγών διαπίστωσα πρόσφατα που επισκέφτηκα μαζί με άλλους επιστημονικούς συνεργάτες αμπελώνες στον νομό Κορινθίας. Συνομιλώντας με πλειάδα αμπελοκαλλιεργητών συνειδητοποίησα για άλλη μια φορά πως οι ευκαιρίες είναι τεράστιες. Αρκεί να θυμηθούμε ότι η κατανάλωση επιτραπέζιου σταφυλιού παγκοσμίως έχει φτάσει στα 20 εκατομμύρια τόνους. Ενώ στην Ευρώπη καταναλώνονται 2 εκατομμύρια, εισάγοντας 600 χιλιάδες τόνους. Ο ισχυρός ανταγωνιστής, όπως όλα δείχνουν, είναι το επιτραπέζιο σταφύλι της Κρήτης. Διακρίνεται για την ποιότητά του και για την αποφυγή χρήσης επικίνδυνων φυτοφαρμάκων.

Πάντως, το μεγάλο στοίχημα για τους Έλληνες αμπελουργούς είναι να διευρύνουν την παραγωγική περίοδο με νέες ποικιλίες και τρόπους παραγωγής. Πρωτίστως, να διασφαλίζουν την απαραίτητη πιστοποίηση, αλλά και να οργανώνουν με σχέδιο και μέθοδο τις εξαγωγικές τους δραστηριότητες. Άλλωστε, οι εγχώριες εξαγωγές είναι ο μεγάλος αιμοδότης της ελληνικής οικονομίας.

* Γεωπόνου, BSc, Γεωργοοικονομολόγου, PgDip, MSc, MBA,
Πρόεδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της Proactive Α.Ε.-Σύμβουλοι Επιχειρήσεων

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitterSource link