Σημαντική μείωση των πτηνών ήδη από την ένταξη της Τσεχίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διαπιστώνουν ερευνητές της Σχολής Επιστημών του Πανεπιστημίου του Καρόλου, υποστηρίζοντας ότι η ΚΑΠ και οι γεωργικές επιδοτήσεις δεν είναι ευνοϊκές για τα πτηνά.

Ο αριθμός των πτηνών θεωρείται σημαντικός δείκτης για το περιβάλλον και την ποικιλομορφία της φύσης. Στην Ευρώπη, το απόθεμά τους έχει μειωθεί από τη δεκαετία του ’70, υπογραμμίζει η Τσεχική Ορνιθολογική Εταιρεία (ČSO).

«Ο ρυθμός μείωσης ήταν υψηλότερος στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης και συνδέεται με τη συμμετοχή τους στην ΚΑΠ», δηλώνουν οι αναλυτές. Λόγω των αυξημένων εσόδων για πιο αποδοτικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα, εξαφανίζονται τα φυσικά ενδιαιτήματα και τα πτηνά, γεγονός που συνεπάγεται περιορισμό της προσφοράς τροφίμων και απώλεια της βιοποικιλότητας.

Ενώ τα έσοδα αυξήθηκαν κατά περίπου ένα τέταρτο μετά την ένταξη της Τσεχίας στην ΕΕ, ο αριθμός των πτηνών μειώθηκε κατά 30%. Οι ερευνητές εξέτασαν εξίσου πιθανές αιτίες για την παρακμή, αλλά η ένταξη στην ΕΕ θεωρήθηκε σημαντική παράμετρος.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της CSO, Zdeněk Vermouzek, χρειαζόμαστε την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά η ΚΑΠ απαιτεί μεταρρύθμιση.

 
 
euractiv.gr
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitterSource link