Το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε ότι ο Roy Cédric Herrou, γεωργός και κάτοικος ενός χωριού κοντά στα ιταλικά σύνορα, δεν μπορεί να καταδικαστεί για τη βοήθεια που παρείχε στους μετανάστες, δεδομένου ότι ενήργησε σύμφωνα με την «αρχή της αδελφοσύνης», η οποία προέρχεται από το τρίπτυχο «Ελευθερία, ισότητα, αδελφότητα».

Το 2017, το δικαστήριο υποχρέωσε τον Herrou να καταβάλλει πρόστιμο 3.000 ευρώ, παρόλο που κινδύνευσε με 5 χρόνια φυλάκισης και 30.000 ευρώ, αν αποδεικνυόταν ότι η δραστηριότητά του σχετίζεται με το «εμπόριο λευκής σαρκός». Τελικά, διαπιστώθηκε ότι δεν εργάστηκε με στόχο το κέρδος, αλλά γιατί δεν υπάκουσε στο νόμο, με αποτέλεσμα να του επιβληθεί πρόστιμο.

Ο ίδιος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν έχει μετανιώσει τις ενέργειές του και θα βοηθήσει ξανά όσους ανθρώπους προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και τη φτώχεια, θεωρώντας το ως ύψιστο πολιτικό καθήκον του.

Συνολικά, ο Herrou βοήθησε περισσότερους από 200 ανθρώπους, κυρίως παράτυπους μετανάστες από την Αφρική που ταξίδεψαν από την Ιταλία στο βόρειο τμήμα της Γαλλίας.

Οι δραστηριότητές του υποστηρίχθηκαν επίσης από την τοπική κοινότητα, η οποία έχει μακρά παράδοση στην παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες.

 
euractiv.gr
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
 Source link