Αύξηση παρουσίασαν οι τιμές ελαιολάδου στην Ισπανία στα τέλη Ιουνίου του 2018, μετά από αρκετούς μήνες που είχαν πτωτική πορεία. Σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου (IOC), το ισπανικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο έφτασε στα 2,72 ευρώ το κιλό (από 2,61 που ήταν αρχές Ιουνίου). Αυτό συμβαίνει παρά τις αγορές ελαιολάδου από το εξωτερικό που έκαναν κατά το ίδιο διάστημα οι Ισπανοί μεταποιητές. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η Ένωση Νέων Αγροτών (ASAJA) της Ισπανίας εκτιμά ότι θα υπάρξει μείωση της ερχόμενης παραγωγής σε Ελλάδα και Ιταλία (2018/2019). Ακόμη αναφέρει ότι τον Ιούνιο υπήρξε ένας καλός ρυθμός απορρόφησης των ισπανικών αποθεμάτων, αφού τα ελαιοτριβεία πούλησαν 122.000 τόνους, που είναι μια αρκετά καλή ποσότητα για την εποχή.

Τα αποθέματα της Ισπανίας, στις 30 Ιουνίου 2018, έφταναν στους 489.951 τόνους, από τους οποίους οι 202.584 τόνοι είναι στα ελαιοτριβεία στη Jaén. Η καλή εικόνα της ισπανικής αγοράς ελαιολάδου τραβά προς τα πάνω τις τιμές σε Ιταλία και Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου, οι τιμές στην Ιταλία τις τελευταίες εβδομάδες είχαν ανοδικές τάσεις, φτάνοντας στα 4,21 ευρώ / κιλό στο τέλος του Ιουνίου.

Για τις τιμές στην Ελλάδα το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου αναφέρει ότι από τα μέσα Ιουνίου βρίσκονται σε επίπεδα πάνω από τα 2,58 ευρώ / κιλό. Την ανοδική πορεία δείχνουν και οι τιμές που έπιασαν οι πρόσφατες δημοπρασίες στην χώρα μας.

Στα 3,10 έφτασε η τιμή του ελαιολάδου σε δημοπρασία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εμπάρου Ηρακλείου στην Κρήτη και στα 3,11 ευρώ το κιλό έφτασε η τιμή του διαγωνισμού που προκήρυξε ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Τρικόρφου Μεσσηνίας. Σταθερά κινείται πάνω από 3,10 ευρώ στη Λακωνία και σύμφωνα με εκτιμήσεις που έκανε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Ο.Π. Νηλέας, Γιώργος Κόκκινος, το επόμενο δίμηνο η τιμή μπορεί να φτάσει ακόμη υψηλότερα (3,20 μέχρι και 3,30).

Πάντως αξίζει να αναφέρουμε ότι η τιμή παραγωγού στην Τυνησία, από τα τέλη Ιουνίου, ξεπερνά τα 3,43 ευρώ το κιλό, που είναι αρκετά υψηλότερη σε σχέση με την ελληνική, σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου. Με αυτές τις τιμές είναι δύσκολο να αγοράσουν οι Ισπανοί μεταποιητές.

Ρεκόρ παραγωγής ελαιολάδου για το 2018/2019

Επίπεδα ρεκόρ, αγγίζοντας τους 2,4 εκατ. τόνους, προβλέπει η Κομισιόν ότι μπορεί να φτάσει η ευρωπαϊκή παραγωγή ελαιόλαδου την περίοδο 2018/2019, εάν συνεχίσουν οι ευνοϊκές για την ελαιοκαλλιέργεια καιρικές συνθήκες.

Μέχρι στιγμής, οι προβλέψεις για τη φετινή περίοδο (2017/2018) κάνουν λόγο για 2,2 εκατ. τόνους, παρά τη μείωση της παραγωγής στην Ισπανία κατά 3%. Η αυξημένη διαθεσιμότητα, ωστόσο, φαίνεται να συμπιέζει τις τιμές, καθώς για το παρθένο ελαιόλαδο αυτές μειώθηκαν κατά 25% μεταξύ Οκτωβρίου 2017 και Μαΐου 2018, πέφτοντας στα 2,75 ευρώ/κιλό. Επιπλέον, οι μεγαλύτερες διαθεσιμότητες φαίνεται να οδηγούν σε μικρή ανάκαμψη (+2%), ενώ τα αποθέματα εκτιμάται να αυξηθούν κατά 12%, αγγίζοντας τους 433.000 τόνους.
-Διαφήμιση- .

Με τις συνολικές εξαγωγές ελαιόλαδου να σημειώνουν μικρή πτώση, της τάξεως του 5%, έως τον Απρίλιο, νέες εναλλακτικές αγορές φαίνεται να αναζωπυρώνουν το εξαγωγικό ενδιαφέρον, καθώς δυναμική παρουσιάζουν η Νοτιοανατολική Ασία και η Μέση Ανατολή. Οι χαμηλές τιμές ενισχύουν το εμπόριο, καθώς οι εξαγωγές ελαιόλαδου της ΕΕ εκτιμάται ότι θα φτάσουν τους 580.000 τόνους, δηλαδή αύξηση κατά 4% μέχρι το τέλος της εμπορικής περιόδου. Από την άλλη πλευρά, σε διάστημα μόλις επτά μηνών, οι εισαγωγές ελαιόλαδου είχαν ήδη ξεπεράσει το σύνολο της προηγούμενης χρονιάς, με την Τυνησία να αποτελεί τον κύριο προμηθευτή της ΕΕ, αντιπροσωπεύοντας το 68% των εισαγωγών, συμπεριλαμβανομένης της τελειοποίησης προς επανεξαγωγή.

Σταύρος Παϊσιάδης
info@agrotypos.gr

 
 agrotypos.gr
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitterSource link